Skip to footer
Saada vihje

LOUNGEARVUSTUS Tervistavad taimeteed, valgemütsilised kokad ja peegelseinad väga ootamatus kohas

Ootesaali saamiseks tuleb esmalt pääseda mööda valvsast daamist ning kasutada siis  eskalaatorit.

Mis ootab reisijat ees Istanbuli lennujaamas Turkish Airlinesi kuulsatesse ootesaalidesse sisenedes?

Turkish Airlinesi äriklassi ootesaal Istanbuli vanas ehk Atatürki nimelises lennujaamas oli kõhklematult üks maailma parimaid. Uuel (ehk 2018. aasta sügisel avatud) lennuväljal on ootesaale kaks: Turkish Airlines Lounge Business, mis on avatud lennufirma äriklassi klientidele ja Turkish Airlines Lounge Miles&Smiles, kuhu pääsevad tasuta sisse osalevates programmides piisavalt kõrge staatuse saavutanud. Üldine teadmine on, et mõlemad ootesaalid on peaaegu identsed (olemas on ka kolmas, tagasihoidlikum lounge siseriiklike lendude reisijate teenindamiseks). 

Suve algul kiikas Postimehe reisiveeb Turkish Airlines Miles&Smiles ootesaali. Raske öelda, kas põhjuseks oli möödunud pandeemia või külastuse varajane tund, kuid toiduvalik ei tundunud enam nii külluslik kui mõne aasta eest, mil kokad askeldasid palehigis mitmel-setme köögisaarel, et klientidele erinevaid kuumi (ja kohati tellimisegi peale valmistatud) roogasid pakkuda. Jah, sooja toitu valmistav kokk oli oma pannidega küll alles, kuid mitu kokasaart olid asutamata ning  hommikune valik piirdus peamiselt küpsetiste ja Türgis armastatud menemen´i ehk külluslikult tomatite, piparde ja ürtidega rikastatud munapudruga.

Siiski annab ootesaal jätkuvalt silmad ette enamusele Euroopa lennujaamade lounge´dest.

Ootesaali saamiseks tuleb esmalt pääseda mööda valvsast daamist ning kasutada siis eskalaatorit.
Automaatväravad skännivad ülakorrusel pardakaarti ja avanevad siis, kui nõuded edasipääsuks on täidetud.
Avarust on ootesaalis palju ning istekohta leidmisega suurt probleemi polnud (võib-olla hommikusest ajast tulenevalt), kuid omaette olemist lounge ülesehitus eriti ei soosi.
Mõnel inimesel oli õnnestunud end siiski diivanitesse üsna mugavalt kerra tõmmata.
Taimede ja laskuvate vaheseinadega mängimine lisas interjööri oodatud hubasust ja liigendatust.
Omalaadse traditsioonina on lounge´s isemängiv klaver.
Pagasi võib aga parkida suurte klaaskappidega hoidlasse.
Wifi kasutamine on rangelt isikustatud, koodid väljastab automaat pärast pardakaardi skännimist.
Türklased armastavad hommikueineks süüa ohtralt tometeid, kurke, juustu, erinevaid oliive, hautatud ubasid ja muud head-paremat. Kõike seda oli pakendatud ühekordsetesse plastnõudesse: vanast ajast tuttavad ja kindlasti palju keskkonnasõbralikumad rootsi laua liuad olid kahjuks kadunud...
Kuumade valikutega oli olukord aga kesine (kuigi proovitud munapuder oli iseenesest maitsev).
Tuju tegi paremaks vahvalt tumepunane küdooniapuding.
Kanget alkoholi silma ei jäänud, küll sai endale volilt valada erinevaid Türgi veine.
Tõeliselt kiiduväärne oli teevalik, sisaldades tavaliste teede kõrval paljusid meilegi tuntud (näiteks salvei) ravimtaimi.
Katset meeleolu luua on jätkunud ka tualetikabiinidesse.
Ning juba oligi aeg kiirustada lennule, milliseid väljub hommikul Istanbulis umbes tempoga lend minutis...

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Tagasi üles