Populaarses Aafrika turismiriigis avastati Marburgi viiruse levik

reis.postimees.ee
Copy
Marburgi viirus.
Marburgi viirus. Foto: PD-USGov-HHS-CDC / Wikimedia Commons

Ghanas on Ebolaga sarnanev viirus tuvastatud esimest korda. Mõlemad patsiendid surid riigi lõunaosas paikneva Ashanti piirkonna haiglas. 98 inimest on paigutatud karantiini.

Lääne-Aafrikas asuvas Ghanas on esimest korda ajaloos nakatunud ja surnud kaks inimest Marburgi viirushaigusesse, teatab BBC.

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) andmetel on Marburgi viirushaiguse sümptomiteks kõrge palavik, rinnavalu, oksendamine, iiveldus, kurguvalu, kõhuvalu, verejooksud ja kõhulahtisus. Surevus on 23 kuni 90 protsenti, peiteaeg varieerub 2 ja 21 päeva vahel (keskmiselt 8).

Sarnaselt paljude teiste viirushaigustega arvatakse viiruse reservuaariks olevat nahkhiired. CDC tuvastas 2020. aastal, et viirus ringleb Lääne-Aafrikas nahkhiirte seas: ühes uuringus, mis tehti Sierra Leones, oli nakatunud 2,5 protsenti 435 testitud tiivulisest. Guardian teavitab, et Ghana ametivõimud on andnud inimestele nõu küpsetada hoolikalt läbi toiduks kasutatav liha ja vältida kokkupuuteid nahkhiirtega.

Veebilehe Allafrica andmeil oli Marburgi viiruse puhang Guineas 2021. aastal. WHO andmetel võib hemorraagiliste viiruspalavike hulka kuuluv Marburgi viirus levida vere ja teiste kehavedelike, kuid ka saastunud objektide, näiteks riiete ja voodipesuga. 

1967. aastal esines laboratooriumist alguse saanud Marburgi viiruse puhang ka Euroopas. Ajakirjas The Journal of Infectious Diseases meenutatakse, et viirus ei kandunud üle õhu kaudu: ühel puhul magas peagi surnud nakkushaige samas voodis oma vennaga, kuid see ei haigestunud.

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles