12 TIPPSIHTKOHTA ⟩ Kuhu saab reisida täitsa vabalt? Kus on vaktsineeritus väga oluline?

reis.postimees.ee
Copy
Talvel deporteeris Austraalia vaktsineerimatuse tõttu tennisetäht Novak Djokovici, nüüd ei nõuta pookimispabereid enam kelleltki.
Talvel deporteeris Austraalia vaktsineerimatuse tõttu tennisetäht Novak Djokovici, nüüd ei nõuta pookimispabereid enam kelleltki. Foto: Kuvatõmmis health.gov.au kodulehelt

Postimehe reisiveeb tegi ülevaate COVID-19-ga seotud nõuetest Euroopa Liidust väljapoole jäävates atraktiivsemates reisisihtkohtades. Soovitame nõuded enne reisi isiklikult üle kontrollida ja meenutame, et riiki sisenemiseks võib olla vajalik viisavabadusprogrammides ette nähtud vormide täitmine, viisa olemasolu, tagasilennupiletid ja palju muud spetsiifilist, mida on hea kontrollida välisministeeriumi lehelt Reisi Targalt.

Ameerika Ühendriigid ei nõua alates 12. juunist reisijailt enam koroonatesti tegemist, kuid 18 või enam aastat vanad mittekodanikud ja residendid peavad jätkuvalt olema vaktsineeritud (välja arvatud erijuhud) vähemasti 14 päeva enne reisi. Sõltuvalt vaktsiini tüübist piisab kahest või ühest doosist, tõhustussuts ei ole hädavajalik. Ka tuleb enne reisi kõigil enam kui kahe aasta vanustel täita spetsiaalne vorm.

Araabia Ühendemiraatidesse reisides varieeruvad nõuded sõltuvalt emiraadist, kus maandutakse. Dubai ja Abu Dhabi aktsepteerivad vaktsineerimistõendit, enam kui kuu aja tagust koroonahaigust dokumenteerivat läbipõdemistõendit või 48 reisieelse tunni sees tehtud PCR-testi, kuid Dubais on nõuetest vabastatud alla 12 ja Abu Dhabis alla 16 aasta vanused lapsed ning keskmise või raske puudega isikud.  

Ameerika Ühendriigid ei oota praegu veel külla vaktsineerimata inimesi.
Ameerika Ühendriigid ei oota praegu veel külla vaktsineerimata inimesi. Foto: Kuvatõmmis CDC kodulehelt

Kaks aastat piire karmilt kinni hoidnud Austraalia on teinud hoiakutes kannapöörde ja ei nõua alates 6. juulist turistidelt enam ei vaktsineeritust ega koroonatesti. Maskid on lendudel Austraaliasse samas jätkuvalt nõutud ja Eesti välisministeerium soovitab uurida võimalikke osariigiti kehtida võivaid piiranguid.

Brasiiliasse reisides ei pea alates maist enam täitma väga mahukat ankeeti, küll eeldab Brasiilia, et kõik turistid (välja arvatud need, kellele tõestatult on vaktsineerimine vastunäidustatud) on läbinud täieliku vaktsineerimiskuuri. Mittevaktsineeritud võivad saada riiki negatiivse testi alusel, mis ei ole tehtud varem kui üks päev enne. On mõnevõrra ebaselge, kas eeltoodud nõuded kehtivad reisijaile, kel vanust vähemalt viis või 12 aastat. 

Egiptus on kaotanud kõik koroonaspetsiifilised nõuded 17. juunist.

India kaotas karantiininõude reisijaile juba veebruaris, kuid reisimine pole veel niisama lihtne: enne reisi on vähemalt viis aastat vanadel teelistel vaja Air Suvidha portaali laadida vaktsineerimistunnistus või kuni 72 reisieelse tunni jooksul tehtud negatiivne PCR-test. Saabujaid võib lennujaamas oodata ees ka juhutestimine või -kraadimine.

Vaktsineerimise kõrval võib Brasiiliasse Timaticu andmetel saada ka negatiivse PCR-testi või antigeenitestiga.
Vaktsineerimise kõrval võib Brasiiliasse Timaticu andmetel saada ka negatiivse PCR-testi või antigeenitestiga. Foto: Kuvatõmmis Latam.com veebilehelt

Kanada on pikendanud oma koroonapiiranguid kuni 30. septembrini ning laseb sarnaselt USA-ga sisse üldjuhul vaid neid välismaalasi, kes on vaktsineeritud vähemasti kaks nädalat tagasi. Sõltuvalt vaktsiini tüübist piisab kahest või ühest doosist. Reisijaid võib piiril ees oodata ka juhuslik testimine. Kõik riiki sisenejad peavad lisaks registreerima oma reisiga seonduva mobiilirakenduses ArriveCan. Nõuetest on vabastatud alla viie aasta vanused lapsed. 

Maroko soovib näha kõigilt 12-aastastelt ja vanematelt vaktsineerimistõendit (kolm doosi või kaks doosi juhul, kui, nagu tõlgendab veebileht ivisa.com, on viimane doos tehtud vähem kui neli kuud enne reisi; üks Jansseni vaktsiin võrdub sealjuures kahe doosiga). Alternatiiviks sobib siiski ka 72 saabumiseelse tunni sees tehtud negatiivne PCR-test.

Mehhiko ei ole kogu pandeemia jooksul nõudnud reisijailt ei vaktsineeritust ega negatiivset testi. Alates märtsist 2022 ei ole lendamiseks enam tarvis ka tervisedeklaratsiooni.

Maroko nõuded on ühed karmimaist.
Maroko nõuded on ühed karmimaist. Foto: Kuvatõmmis Visit Morocco kodulehelt

Suurbritanniasse sisenemisel ei kehti enam mingeid koroonaspetsiifilisi reisipiiranguid. 

Tai on lõpetanud alates 1. juulist oma Thailand Passi nõude ning ka koroonakindlustus ei ole enam kohustuslik, kuigi soovitatav, teatab TAT News. Kõik vähemalt 18 aastat vanad reisijad peavad olema koroonaviiruse vastu vaktsineeritud, saanud PCR-testi negatiivse tulemuse või teinud professionaalse antigeenitesti vähem kui 72 tundi enne saabumist.

Maskid ei ole Tais enam kohustuslikud.
Maskid ei ole Tais enam kohustuslikud. Foto: Kuvatõmmis Helsinki Tai saatkonna kodulehelt

Türgi ei nõua alates 1. juunist enam ei vaktsineerimis-, läbipõdemis- ega testimistõendeid. Maske peab Eesti välisministeeriumi andmeil kandma meditsiiniasutustes. 

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kanada nõuab rahvusvahelistelt külastajatelt vaktsineeritust kahe doosiga, kuid ka üks doos Jansseni vaktsiini on okei.
Kanada nõuab rahvusvahelistelt külastajatelt vaktsineeritust kahe doosiga, kuid ka üks doos Jansseni vaktsiini on okei. Foto: Kuvatõmmis travel.gc.ca kodulehelt
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles