Reisilennuk oli Pariisi lähedal õnnetusohus

reis.postimees.ee
Copy
Reisijaid täis lennuk oli kõige ohtlikumal hetkel maapinnast vaid täiskasvanud inimese kõrgusel, maandumisrajani oli minna aga üle kilomeetri.
Reisijaid täis lennuk oli kõige ohtlikumal hetkel maapinnast vaid täiskasvanud inimese kõrgusel, maandumisrajani oli minna aga üle kilomeetri. Foto: Kuvatõmmis BEA veebilehelt

Leedu seostega Airhub Aviationi lennuk tegi liinilendu Norwegianile, kuid jõudis Pariisis maandumisrajast veel kaugel olles ohtlikult lähedale maapinnale. Prantsuse lennuõnnetuste uurijate hinnangul oli vahejuhtum tõsine.

Airhub Aviationi Airbus 320 startis Pariisi suunas Stockholmist 23. mail kell 09.30, pardal oli 172 reisijat ja neli meeskonnaliiget. Umbes kell 11.40 Pariisi Charles de Gaulle'i lennuväljal maanduma asudes sattus lennuk ettenähtud kõrgusest märksa madalamale, olles umbes miili kaugusel maandumisrajast maapinnast vaid 6 jala (umbes 1,8 meetri) kõrgusel. Pärast go-around-manöövrit maandus lennuk uuel katsel, keegi ei saanud vigastada. 

Prantsuse uurijad on tuvastanud, et vahejuhtumi põhjustas lennujuhtide eksitus meeskonnale info andmisel, mis viis hälbeni baromeetrilise kõrgusemõõtja seadistustes, sest lennukontrolli edastatud näidud lennuki meeskonnale ja Airbus 320-le olid erinevad. Lennuõnnetuste uurimise agentuur BEA rõhutab vahejuhtumi valguses standardse fraseoloogia kasutamise olulisust ning vajadust, et meeskonnaliikmed saadud informatsiooni lennujuhtidele tagasi loeks. Esialgne raport on leitav siit.

Airhub Aviation on Leedu taustaga lennundusettevõte, millel on Maltal registreeritud kaks Airbus 320, kaks Airbus 330 ja kolm Airbus 340 lennukit.

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles