Lihtne test paljastab, kas vees on mürgine ja ohtlik sinivetikas

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Sinivetikad Pirita rannas.
Sinivetikad Pirita rannas. Foto: Sander Ilvest / Postimees/Scanpix

Palavate ilmadega randades lokkama kippuv teeb rannaarmastajatele palju meelehärmi. Sinivetikaid sisaldav vesi ei kõlba ujumiseks. Vee roheline värv on hoiatav märk, kuid on ka kindel ja lihtne test, kuidas ohtliku vetika olemasolu kindlaks teha. 

Kas tohib ujuma minna, kui vees on sinivetikaid ja kuidas sinivetikaid tuvastada?

Sinivetikad võivad toota toksiine ja nahka ärritavaid ühendeid, mis põhjustavad näiteks lööbeid, nahapõletusi, iiveldust, kõhuhädasid, silma- ja kõrvapõletikke, nohu, palavikku ja peavalu.

Mitte mingil juhul ei tohi sinivetikatega vett juua ega kasutada suplemiseks. Samuti peab vältima selle kasutamist pesu- või nõudeveena ning söödavate taimede kastmiseks.

Pooled sinivetikatest on mürgised ja pooled mitte. Kuna võhik ei saa kuidagi teada kumba poolt rannas triivivad sinivetikad esindavad, tuleb turvalisuse huvides vältida kõiki sinivetikaid.

Kuidas sinivetikaid vees tuvastada?

Visuaalselt võib rohelise värvi vee tõttu kahtlustada sinivetikate esinemist. Kuid õnneks on üks tavainimestele sobiv töökindel meetod, mis ei vaja laboritingimusi. 

Kui kahtlustad, et rannas on sinivetikaid, on üks väga kindel nipp võtta rannast klaas vett ja panna see kaheks-kolmeks tunniks liikumatule tasapinnale seisma. «Kui selles vees on sinivetikaid, tõusevad need selle ajaga veepinnale ja moodustavad pinnale roheka kile,» õpetas Tapio Salminen, veeinsener ja Saloy tegevjuht MTV.fi-le. 

Ärge minge ujuma kohe pärast vee selginemist 

Varem sinivetikatega kaetud vee puhastamine ei ole märk sellest, et see kohe ujumiseks sobiks. Enne suplema minemist tasuks veel paar päeva oodata, sest just pärast õitsemise lõppu on sinivetikaraku sees olevad toksiinid vees lahustunud, mistõttu on see eriti ohtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles