Läänemeres ujub ringi salapärane hiidelukas (1)

reis.postimees.ee
Copy
Küürvaal.
Küürvaal. Foto: Kurzon / Wikimedia Commons

Kokkola lähistel filmitud merekoletis võib olla kodust kaugele «reisinud» küürvaal.

Jaanipäeva aegu Lääne-Soomes asuvas Kokkolast merele läinud mehi ootas elu üks suurimaid elamusi, kui nad mõned sajad meetrid kaldast eemal märkasid ujumas vee all salapärast looma, kellel tundus pikkust olevat kaks-kolm korda enam kui nende paadil ehk üle kümne meetri. Loom jäi vee varju, kuid ta nahk meenutas oma kortsulisuses krokodilli oma, vahendab vahejuhtumist pikemalt kirjutanud Soome ajaleht Iltasanomat, kus on avaldatud ka meeste tehtud pildid ja video.

Üks Soome ajalehe intervjueeritud merebioloogidest arvab, et tegemist võib olla küürvaalaga, teine asjatundja ei välista, et mulje hiidloomast võisid luua ka rühm vee all askeldanud hallhülgeid. 

Võimalikust küürvaalast kirjutati Rootsi ajalehtedes juba juuni esimeses pooles. Soome asjatundjad arvavad, et nüüd on vaal taas teel lõuna poole. Kas tal õnnestub leida tee tagasi Atlandi ookeani, ei ole aga kindel. 

Küürvaal ehk pikkloibvaal võib kasvada kuni 18 meetrit pikaks. Wikipedia andmeil avastati ligi 10 meetrit pikk surnud vaal 1851. aastal Põhja-Eestis asuval Allu saarel. Tema skelett on siiani säilinud Peterburi teaduste akadeemias, mille esindajad ostsid vaala ära 850 rubla eest. 

Võimalik küürvaal ei ole ainus tänavu Läänemerre eksinud «turist». Lätis lõi kaks päeva tagasi laineid uudis, et Liepaja rannal kohati morska. See Arktika suurim loivaline, kelle eripäraks võimsad ülakihvad, võib kasvada kuni 3,6 meetrit pikaks ja üksikuil puhkudel pea kaks tonni raskeks. Videot Lätis nähtud elukast võib kaeda Youtube'i keskkonnas.

Ka morskasid on varem Läänemerre sattunud, ühel puhul 1998. aastal. Hülgeuurija Mart Jussi meenutas toona Eesti Päevalehes vanade kalameeste lugusid elukaist, kel valged sarved suust välja tulnud. 

Hoiame pöialt, et Läänemerre sattunud suured imetajad õige kodutee kätte leiavad ning vaatame samas ise merele või randa juhtudes laineid tavalisest veidi suurema põnevusega...

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles