Hairünnak on nõudnud Hurghadas juba kahe naise elu

reis.postimees.ee
Copy
Makohai on sale, kuid kiire ja agressiivne. Kala võib kasvada enam kui neli meetrit pikaks.
Makohai on sale, kuid kiire ja agressiivne. Kala võib kasvada enam kui neli meetrit pikaks. Foto: Mark Conlin, SWFSC Large Pelagics Program / Wikimedia Commons

Populaarses Egiptuse kuurordis on saanud alates 1. juulist hai hammaste läbi surma juba kaks naist. Teine ohver avastati vaid 600 meetri kaugusel paigast, kus reedel rünnati Austria kodanikku.

68-aastane Austria kodanik sai surma pärast seda, kui hai tal ujumise ajal käe küljest rebis. Ohver toimetati küll erakliinikusse, kuid suri peagi peale sinna jõudmist. Kohutav video õnnetust ujujast, kes üritab laienevas verepilves tagasi ohutusse kohta pääseda, on juba jõudnud ka internetti.

The Guardiani kinnitusel on nüüd leitud ka teise ohvri surnukeha. Tegu oli neljakümnendates eluaastates rumeenlannaga ning tema keha avastati 600 meetri kaugusel kohast, kus hukkus Austria kodanik. The Guardiani andmeil leidsid rünnakud aset Sahl Hasheeshi lahes, mis asub Wikipedia järgi umbes 18 kilomeetrit Hurghada rahvusvahelisest lennujaamast lõuna pool. Lahes asub mitu saart ning snorgeldajate ja sukeldujate hulgas populaarset korallriffi.

Praegu on Punase mere rannad kuberneri korraldusel suletud.

Hairünnakud Egiptuses 2000-2022
Allikad: sharkattackfile.net, sharkattackdata.com

Väljaande Nationalworld andmeil identifitseeriti Austria naist rünnanud kala makohaina. Kalapeedia andmetel võib lühiuim-makohai olla kuni 445 sentimeetrit pikk ja kuni 506 kilo raske. Heeringhailaste sugukonda kuuluv kala peab Kalapeedia kohaselt jahti peamiselt veepinnal ja eelistab rünnata altpoolt, rebides ohvri kehast siis tüki. Sööstu ajal võivat makohai saavutada kiiruseks kuni 74 km tunnis. Kalapeedia märgib, et makohaid on aastatel 1980–2010 seostatud 42 rünnakuga inimesele, millest kolm lõppesid ohvri surmaga. Samuti on mako teadaolevalt rünnanud vähemasti 20 paati. 

Veebileht Red Sea Sharks teatab, et makohaid kohatakse Punases meres harva. Sageli tuleb ette hiiglaslikku vaalhaid, rebashaid, tiigerhaid ja pikk-uim hallhaid. Viimast liiki on varem seostatud mitme Egiptuses aset leidnud fataalse hairünnakuga. 

Pikkuim-hallhai ei kasva inimesest väga palju pikemaks, kuid teda loetakse agressiivseks ja on ajaloos seostatud paljude rünnakutega.
Pikkuim-hallhai ei kasva inimesest väga palju pikemaks, kuid teda loetakse agressiivseks ja on ajaloos seostatud paljude rünnakutega. Foto: Johan Lantz / Wikimedia Commons

Hairünnakute infobaasi Global Shark Attack File andmetel on Egiptuses alates sajandivahetusest haid rünnanud enam kui veerandsada inimest. Mõned vahejuhtumitest lõppesid traagiliselt vette läinu surmaga.

3. mail 2018 sai tiigerhai tõttu Marsa Alami lähistel snorgeldades surma 42 aasta vanune mees.

2015. aasta 21. märtsil tappis makohai samuti Marsa Alami vetes 52 aastat vana ujuma läinud mehe. 

5. detsembril 2010 hukkus Sharm el-Sheikhi lähistel 70-aastane naine, süüdlaseks peeti 2,5 meetrit pikka pikkuim-hallhaid. 2010. aasta jooksul ründasid haid Sharm el-Sheikhi vetes veel kuut inimest, kes said kõik vigastada, kuid pääsesid siiski eluga.

2009. aasta 1. juunil hukkus populaarsel St. John'si riffil snorgeldanud 50-aastane naine. Temagi surmas kahtlustatakse 2,5 meetri pikkust pikkuim-hallhaid. 

2004. aasta 14. veebruaril sai hai rünnaku tagajärjel surma mees, kes snorgeldas Sharm el-Sheikhi lähistel.

Ajalooliselt on Egiptuses hairünnakuid inimestele üritatud põhjendada lammaste transpordiga läbi Punase mere. 2010. aasta mitme hairünnaku järel väideti, et süüdi on lambaid vedavate laevnike komme lõpnud voonakesed üle parda visata, mis meelitavat ligi haisid. Nüüd seostatakse haide tavatut agressiivsust 12. juunil Sudaani ranniku lähistel põhja läinud lambaveo laevaga, mis oli teel Saudi-Araabiasse. Meeskonnal õnnestus pääseda, kuid uppus umbes 16 000 utte, kelle laibad võivad olla triivides haisid endaga kaasa meelitanud.

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Sahl Hasheeshi laht.
Sahl Hasheeshi laht. Foto: Joshfdrake / Wikimedia Commons
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles