SAS võib asuda kolmapäeval streikima

reis.postimees.ee
Copy
SASi paremad ajad on jäänud minevikku, siis lennati muu hulgas pildil näha oleva MD-82 lennukiga. Hädas on lennufirma olnud aga varemgi.
SASi paremad ajad on jäänud minevikku, siis lennati muu hulgas pildil näha oleva MD-82 lennukiga. Hädas on lennufirma olnud aga varemgi. Foto: Arpingstone / Wikimedia Commons

Ettevõte lubab reisida mittesoovijail lendu kuni 360 päeva tasuta edasi lükata.

Suurtes raskustes SASi piloodid panevad kompaniile veel puid alla ning ähvardavad 29. juunil asuda streikima. Seda muidugi juhul, kui nende nõudmisi ei täideta. Reisiuudiste portaali Loyaltylobby andmeil võib tööseisak hõlmata kuni 900 lendurit. Reuters mainib, et tööle võib jätta minemata umbes 80 protsenti piloote. Üheks lendurite pahameele põhjuseks on SASi soovimatus võtta tagasi neid piloote, kes koroonapandeemia käigus ameti kaotasid.

Samal ajal üritab Põhjamaade ühine lennufirma SAS pankrotist pääsemiseks konverteerida umbes 2 miljardi dollari ulatuses eksisteerivaid laene kapitaliks ning leida miljardi dollari suurusjärgus lisaraha tegevuse jätkamiseks. Läbirääkimised Taani valitsusega (kes omab ettevõttest 21,8 protsenti) on olnud edukamad kui Rootsiga. Rootsi osaluse suurus on võrdne, kuid isu ettevõtet rahaliselt toetada kadunud. Nagu meenutab veebilehekülg Simpleflying, on Rootsi minevikus toetanud SASi 8,2 miljardi krooniga neljal puhul.

Need kliendid, kes peaksid SASiga lendama 26. juuni ja 3. juuli vahel, võivad SASi (sealhulgas wetlease-partneri Xfly) opereeritavate lendude kuupäeva soovi korral tasuta edasi lükata kuni 360 päeva. Eelduseks on, et kohti on samas teenindusklassis ning sihtkoht ei muutu. SAS on teinud aga selgeks, et sellisel puhul ei kanna nad kulusid (näiteks majutusvajaduse korral), mis võivad vabatahtlikult uuendatud lennukavaga kaasneda.

Veebileht Aviation24 lohutab, et võimalik streik ei puuduta kõiki SASi lende, kuid märgib, et tipphooajale omase suure täituvuse tõttu võib ärajäänud lendudele koha broneerinud klientidel olla kasulik varuda kannatust sihtkohta saamiseks.

Rootsi ajaleht Dagens Nyheter teatas ööl vastu kolmapäeva, et streik lükkub siiski edasi ning 29. juunil toimuvad lennud plaanipäraselt. Läbirääkimised pilootide ja SASi vahel jätkuvad.

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles