Hiina plaanib rangete Covid-19 piirangutega jätkata veel 5 aastat?

reis.postimees.ee
Copy
Inimeste luku taha pistmise ja reisimise keelamise kõrval võideldakse Hiinas viiruse levikuga ka avalikes kohtades kehatemperatuuri mõõtes.
Inimeste luku taha pistmise ja reisimise keelamise kõrval võideldakse Hiinas viiruse levikuga ka avalikes kohtades kehatemperatuuri mõõtes. Foto: Pau Colominas / Wikimedia Commons

Hiina rahvavabariigis põhjustab ärevust meediasse lekkinud väide kõrgele parteifunktsionärile omistatud väide, et Peking jätkab «epideemiatõrje ja -enntamise kursi normaliseerimisega» veel viis aastat.

Lause on omistatud Hiina kõikvõimsa kompartei Pekingi sekretär Cai Qile ning ilmus lisaks The Guardiani väitel lisaks Beijing Dailyle veel mitmes riiklikus väljaandes. Pärast sotsiaalmeedias tõusnud ärevuse- ja meeleheitetormi on ajamäär viis aastat enamikest veebiväljaannetest aga kadunud. Beijing Daily on vabandanud toimetamisvea pärast, Hiina sotsiaalmeediaplatvorm Weibo on keelanud igaks juhuks ära ka «veel viis aastat» hashtagi kasutamise.

Qi kõnega tutvunud CNN kinnitab, et tsitaat, mille Beijing Daily avaldas, ilmus ekslikul kujul, kuid nendib samas, et Qi võimalusest rangeid sisenemis-, jälgimis- ja testimismeetmeid veel viis aastat jõus hoida kõneles.

USA Hiinas suursaadik Nicholas Burns on avaldanud arvamust, et Hiina hoiab oma  null-Covid poliitika jõus 2023. aasta esimeste kuudeni.

On märke, et paljudel hiinlastel on probleeme meetmetepaketi talumise ja vaimse tervise säilitamisega. Economisti andmeil kasvas 2020. aasta algul Wuhanis enesetappude arv pandeemiapiirangute jõustamisel 79%, Shanghais kannatas miljonite inimeste kodudesse sundimise järel tänavu maikuus aga 40% küsitletutest depressiooni all.  

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles