Rännumees pidi kümneid kilosid eksootilisi vilju tollis ära viskama

reis.postimees.ee
Copy
Sidrunhein ja laimilehed lõpetasid reisi kõhu asemel prügikastis.
Sidrunhein ja laimilehed lõpetasid reisi kõhu asemel prügikastis. Foto: Margus Kalam

Pikalt Aasias ringi rännanud ettevõtja ja reisikirjaniku Margus Kalami taaskohtumine kodumaaga sai kurva aktsendi, kui tolliametnikud Tallinna lennujaamas ligi veerand tsentnerit Kalami pagasist prügikasti lennutada lasid.

Ära tuli visata 5 kilo sidrunheina, 5 kilo kalganirohu ehk Tai ingveri juuri, 5 kilo kahvrilaimi (peamiselt lehti), 4 kilo mangostane, 2 kilo draakonivilju, umbes 2 kilo magusgreipe, 200 grammi kollajuurt, 1 kilo hernesbaklažaane, pool kilo lattuba ja 200 grammi tšillipipart.

«Plaan oli keeta rohelise karri pastat, tom kha pastat ja veel mõningaid taipäraseid kastmeid suuremas koguses ja hoidistada. Samuti püreerida sidrunheina ja kalganirohu juurt ja külmutada kuubikuteks. Oleks olnud sügavkülmast paar aastat võtta,» räägib idamaade toidukultuuri fänn Kalam. Maitsva rohelise kraami oli mees pagasisse pistnud Tais, kusjuures sidrunheina oli ta kokkuleppel Buang Pho küla elanikega suisa ise otse põllult kokku kogunud.

Margus Kalam Phichiti provintsis saaki kogumas.
Margus Kalam Phichiti provintsis saaki kogumas. Foto: Erakogu

Sotsiaalmeedias läbielamist kirjeldav Kalam nendib, et kõike head-paremat prügikasti loopides oli pisar äärepealt silma tulnud: «Emotsionaalne kahju on suur. Toredad inimesed tegid tööd selleks, et mulle kogu see kraam kaasa panna, naabrid tulid veel viimasel hetkel kingitustega.» 

«Ma veel pakkusin, et lasen suuremale kogusele (sidrunhein ja kalganijuur) teha testid PTAs ja saaks need legaalselt maale toimetada, aga seda ei võimaldatud, kuna oleks pidanud ette teatama ja pole teada, millal sealt ametnik kohale tuleb. Ma oleks lihtsalt laborisse paar vart viinud, aga ei lubatud kahjuks.»

Tolli suundus ettevõtjast Kalam vabatahtlikult, et deklareerida teistes kohvrites olnud vääriskivid ja haaremipüksid. «Nad tavaliselt kontrollivad mu ülejäänud pagasi ka üle ja küsisin seekord, et kas tahate vaadata. Mainisin, et ega mul peale enda riiete ja toiduainete midagi pole ja nende tolliväärtus on nii väike, et makse maksma kindlasti ei pea. Siis neid hakkas kohe huvitama, mis toit see on, ja selguski, et see on keelatud kõik.»

Muu hulgas tuli Kalami sõnul ilmsiks, et Taist oleks teatud puuviljade kaasatoomine siiski lubatud olnud, näiteks võinuks Eestisse tuua isiklikuks tarbimiseks ananasse ja duriane. Legaalseid frukte Kalami kohvrist aga kahjuks ei tuvastatud.

Eesti maksu- ja tolliameti meediasuhete spetsialist Taavi Luik lausus kommentaariks, et keeldude taga peituvad erinevad toiduohutuse või taimetervisega seotud põhjused, mida täpsemalt käsitleb Euroopa Komisjoni rakendusmäärus 2019/2072. «Taimetervise nõuete eesmärk on vältida taimehaiguste ja -kahjurite levikut, kuna reisijate poolt pagasis toodavad taimed ja taimsed saadused on üheks peamiseks kahjurite leviku teeks. Taimi, puuvilju, köögivilju, lilli ega seemneid ei ole lubatud tuua Euroopa Liitu ilma fütosanitaarsertifikaadita. Samuti peavad nimetatud kaubad läbima tunnustatud piiripunktis taimetervise kontrolli.»

Luik lisas, et banaane, kookospähkleid, datleid, ananasse ja duriane võib tuua kolmandatest riikidest ilma fütosanitaarsertifikaadita. Samuti ei ole tõend nõutav, kui taimed, puuviljad, köögiviljad, lilled või seemned on pärit Šveitsist või Liechtensteinist. Sertifikaat on siiski nõutav, kui tooted on pärit järgmistelt ELi territooriumidelt: Ceuta, Melilla, Kanaari saared, Guadeloupe, Prantsuse Guajaana, Martinique, Mayotte, Réunion, Saint Barthélemy ja Saint Martin). 

Euroopa Liidu sees on toiduaineid reisijatel lubatud tuua isiklikuks tarbimiseks sobivas koguses.

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Mangostanid on väga maitsvad, kuid Euroopasse neid igaks juhuks omakäeliselt tuua ei lubata.
Mangostanid on väga maitsvad, kuid Euroopasse neid igaks juhuks omakäeliselt tuua ei lubata. Foto: Margus Kalam
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles