Maapähklid viisid perekonna lennukist mahatõstmiseni

reis.postimees.ee
Copy
Maapähklid pakuvad paljudele rõõmu, kuid väikest osa inimesi ootab nende söömisel või pähklitolmuga kokku puutumisel ees sügelemine, õhupuudus, näopaistetus ja isegi südame seiskumine.
Maapähklid pakuvad paljudele rõõmu, kuid väikest osa inimesi ootab nende söömisel või pähklitolmuga kokku puutumisel ees sügelemine, õhupuudus, näopaistetus ja isegi südame seiskumine. Foto: Ivar Leidus / Wikimedia Commons

Kas Turkish Airlines oleks pidanud pisikese tüdruku eluohtliku pähkliallergia pärast osa reisijaid krõbistamisrõõmust ilma jätma? Internetikogukond ei leia ühte meelt. 

Reis Küprose põhjaossa lõppes Londonis elavale perekond Dervishitele Turkish Airlinesi lennukist eemaldamisega, sest perekond anus, et lennukis ei pakutaks kellelegi maapähkleid, vahendab veebileht Snack Safely. Nimelt on pere 6-aastane tütar maapähklite suhtes väga allergiline. Perepea väidab, et väljuval reisisuunal Küprosele informeerisid nad British Airwaysi tütre allergiast ning British Airways kinnitas, et lennul kellelegi maapähkleid ei anta. Turkish Airlinesi lennul Istanbuli, mille kaudu plaaniti Londonisse naasta, selgus aga, et purser ja kapten ei raatsi äriklassi reisijate menüüst pähkleid siiski eemaldada.  Lennufirma uuris hoopiski, kas reisijaid ei saaks paigutada pähklisööjatest ohutu vahemaa kaugusele.

Perepea Eren Dervis soovis minna ja esineda äriklassi reisijatele kõnega, et nood 90-minutilisel lennul pähkleid ei mugiks, kuid seda ei lastud tal teha. Lennufirma palus hoopiski, et Eren Dervis allkirjastaks paberi, milles võtab endale kogu vastutuse, kui tütart lennu ajal eluohtlik allergiahoog tabab. Kuna perepea polnud valmis seda tegema, tõstis Turkish Airlines perekonna pagasi maha ja neil tuli lennukist lahkuda. Londonisse naasmiseks osteti uus pilet British Airwaysiga Larnacast (ehk Küprose iseseisvast osast), mis läks koos sajamiilise taksosõiduga maksma perele 2500 naelsterlingit. 

Mida lennufirma oleks pidanud tegema? Veebilehe Secretflyingu sotsiaalmeediaküljel ei jõua kommentaatorid kuidagi kokkuleppele. Mõnede meelest ei ole pähklite söömine kuidagi ebaseaduslik ja isegi kui lennufirma oleks maapähklid menüüst eemaldanud, poleks lennukisviibijaid kuidagi saanud pidurdada neil juhuslikult endal kaasasolevaid pähkleid suhu pistmast. Teised leiavad, et pähklite pruukimine  taolises olukorras oleks kuritegu, kolmandad arvavad, et sajad inimesed ei pea oma käitumist modifitseerima kellegi erivajaduste tõttu. Üks kommentaator arvas aga, et kiiremas korras tuleb asutada allergikute lennufirma, kus kõik oleks pähkli-, piimatoodete-, mereanni- ja lõhnavaba. 

Foto: Kuvatõmmis Facebookist

Turkish Airlines on ajakirjandusele kinnitanud, et kui neid informeeritakse vähemasti 48 tundi enne lendu maapähkli või sarapuupähkli suhtes tuvastatud allergiast, ei võta nad neid allergeene sisaldavaid suupisteid või toite pardale. Ilmselt ei jõudnud perekonna sõnum sel korral õigel ajal otsustajateni. 

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles