Ühe Tallinnasse lendava lennufirma boss käsib pilootidel väsinuna lennata (1)

reis.postimees.ee
Copy
Jozsef Varadi piloote õpetamas.
Jozsef Varadi piloote õpetamas. Foto: Kuvatõmmis Twitter

Ungari odavlennufirma Wizz Air juht Jozsef Varadi on sattunud tule alla, kuna pani oma töötajaile südamele, et piloodid ei tohiks ka väsinuna lendamist ära jätta.

Varadi teatas kolmapäeval ettevõtte töötajatele, et äri ei saa normaalselt ajada, kui iga viies töötaja kuulutab end haigeks, sest on üleväsinud. «Vahel on vaja end kokku võtta,» õpetas Varadi ning nentis, et kõik on väsinud. «Kahju on suur, kui me peame lende tühistama, see on tohutu. See on kahju mainele ja kahju rahaliselt, sest me peame maksma kompensatsiooni lendude ärajätmise eest.»

Pilootide ametiühingud on reageerinud pahameelega ning kõlanud on ka võrdlus, et Varadi soovitused on nagu purjus autojuhile võtmete kättesurumine. BBC tsiteerib Suurbritannia pilootide assotsiatsiooni BALPA peasekretäri Martin Chalki, kelle sõnul on üleväsimus katsetes andnud inimese mõtlemis- ja tegutsemisvõimele alkoholijoobega sarnase efekti.

Uuringutes on pilootide üleväsimust peetud seostavaks 4 kuni 7 protsendi  lennuõnnetustega. Väsimust põhjustavad ebaregulaarsed töötunnid, eri ajatsoonide vahel liikumine ja ebapiisav uni. Ühes uuringus leiti, et vaid 20 kuni 30 protsenti lendureid jätab üleväsinuna lennu ära, sest kardetakse stigmat, mis sellega tööandja ja kolleegide silmis kaasneb.

Wizz Air lendab Tallinnast Milanosse, Napolisse, Rooma, Sandefjordi ja Veneetsiasse.

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles