Itaalias ollakse sunnitud randu sulgema, põhjus on masendav (2)

Postimees Reis
, reis.postimees.ee
Copy
Itaalia rand.
Itaalia rand. Foto: Shutterstock

Suur suvi on käes ja pärast koroonaviirusest tingitud kaheaastast vaheaega loodeti Itaalias, et see suvehooaeg kujuneb Itaalia rohketes randades taas elavaks. Aga pandeemia on oma jälje jätnud ka sinna – Itaalia randades on puudu kuni 4000 vetelpäästjat ja kohati ollakse sunnitud randu seetõttu ka sulgema, kirjutab Trip.ee.

Kes Itaalias rannapuhkust veetnud, teab, et sealsetes randades võib olla kilomeetrite viisi päikesevarje, mis jagunevad eri värvi sektsioonideks, mida haldavad erinevad omanikud.

Itaalia randades toimetab ligi 30 000 sellist ettevõtet, mida kutsutakse stabilimenti balneari, ja mis varustavad teatavat rannaala erinevate teenustega, nagu päikesevarjude ja lamamistoolide rent. Näiteks Riminis on taolisi rannaoperaatoreid 155.

Aga vastavalt Itaalia seadustele peab sellistes randades olema vähemalt üks vetelpäästja iga 100 meetri peale. Nüüd selgub, et randade tipphooaja saabudes pole seda nõuet sageli võimalik täita ja paljud Itaalia rannad on sel põhjusel suletud.

Vetelpäästja. Pilt on illustreeriv.
Vetelpäästja. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Itaalia rannajoon on väga pikk ja vetelpäästjaid on puudu pea kõikjal. Jutt käib 3000 kuni 4000 töötajast, mis moodustab vajalike vetelpäästjate arvust 30–40 protsenti.

Vetelpäästjate puuduse põhjuseks on koroonapandeemia, mis tõi Itaaliasse küllalt karmid liikumispiirangud, ning tavapärane rannapuhkus ei tulnud kõne alla. Kuna lukustuse ajal Itaalias vetelpäästjaid ei vajatud, otsisid paljud endale uue töö. Ka ei soovi paljud noored nädalavahetustel töötada – ehk siis, kui neid just kõige rohkem vaja oleks.

Et vetelpäästjate nappust leevendada, on näiteks Rooma lähedal Lazio maakonnas asutud korraldama tasuta vetelpäästjate kursusi. Osad pereärid on püüdnud vetelpäästjaid leida ka suguvõsast. Näiteks Campania maakonnas on 1200 sellist stabilimenti balneari ja seal on puudu 2500 vetelpäästjat.

Vetelpäästjad töötavad Itaalias üldiselt tunnitasu alusel ja tavaline tunnitasu on 6–7 eurot. See teeb kuupalgaks 1300–1800 eurot. Tasu sõltub siiski asukohast ja randa teenindavast ettevõttest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles