Londonis avaneb peagi kuninganna auks uus hiidrongidega supermetroo

reis.postimees.ee
Copy
Foto: Matt Brown / Wikimedia Commons

Kahe nädala pärast saab Elizabeth II auks nimetatud uuel liinil reisida, kuid esialgu vuhisevad rongid kolmel eraldi lõigul, mis seotakse omavahel lõplikult kokku alles sügisel.

Sarnaselt paljudele suurtele infrastruktuuriprojektidele on kuninganna Elizabethi nime kandev ja Crossraili nime all arendatud uus metroo valmimas esialgu plaanitust hiljem (suisa neli aastat hiljem) ning ka kulud on kasvanud eelarves sätestatust 4 miljardit naela suuremaks.

Foto: Wikimedia Commons

Nüüd on siiski öeldud välja päev, mil täies mõõdus umbes saja kilomeetri pikkune (ja valdavalt maapealne) liin vähemasti osaliselt toimima hakkab: 24. mai 2022.

Ajaleht Daily Mail annab teada, et esialgu avatakse reisijatele kolm eraldi raudteed (Readingi  ja Paddingtoni vahel, Paddingtonist Abbey Woodi ja Liverpool Street jaamast Shenfieldi) ning omavahel seotakse need tunneli keskosaga alles sügisel.

Briti ajakirjanduse andmeil on uut liini teenindavad rongid kuni 200 meetrit pikad ja mahutavad kuni 1500 reisijat ehk siis rongid on vähemasti kaks korda suuremad kui seni harjumuspärane.

TFl Rail teenused viiakse Heathrow lennujaamas Elizabethi liini brändi alla.
TFl Rail teenused viiakse Heathrow lennujaamas Elizabethi liini brändi alla. Foto: Cnbrb / Wikimedia Commons

Päris valmis loodetakse ka Heathrow lennujaama kõiki terminale hõlmav ambitsioonikas projekt saada 2023. aastaks.

Londoni transpordiameti TFLi andmeil ei ole esialgu liiklus isegi igapäevane: esmaspäevast laupäevani hakkab kella 6.30 kuni 23ni liikuma teatud sektsioonides kuni kaksteist rongi tunnis, sellal kui pühapäevad ja öötunnid on pühendatud testideks ning teenuse kvaliteedi parandamiseks, et sügisel intensiivistuvaks reisijatevooks valmis olla.

Lõplikult valminuna loob avaramate tunnelite ja paljude uute kaasaegsete jaamadega Elizabethi liin senisele Piccadilly liinile hea alternatiivi Heathrow lennujaamast Londoni südalinna ja selle idapiiril olevatele aladele saamiseks. 

Kas liikumisprobleemidega kuninganna ka ise oma nime kandvat metrood avama jõuab, ei ole veel teada. 

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Uue metrooliini plaan.
Uue metrooliini plaan. Foto: Kuvatõmmis Crossraili lehelt
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles