Islandile tuleb Eesti tänav. Aga kus neid maailmas veel asub? (1)

reis.postimees.ee
Copy
Balti riikide järgi nimetatud tänavad Islandil.
Balti riikide järgi nimetatud tänavad Islandil. Foto: Kuvatõmmis MBL kodulehelt

Reykjavikis hakkavad varsti olema Balti riikide järgi nimetatud tänavad või õigemini kaid.

Islandi populaarne ajaleht Morgunblaðið annab teada, et Islandil on otsustatud Reykjaviki Ártúnshöfði piirkonnas anda Eesti, Läti ja Leedu nimed kolmele merelt võidetud maale loodavale tänavale, mis hakkavad sõnasõnalt küll kandma kai (bryggja) nime, kuid kujutavad Reykjavikis elava eestlanna Tui Hirve sõnul siiski tänavaid, mida mööda saab «sõita autode ja tõukerataste ning mitte paatidega». «See saab olema uus elamurajoon, siin nimelt tihendatakse hoogsalt linna ja varem linna serva jäänud tööstuskvartalitest on nüüd kujunemas kesklinnast pisut eemal elumajade kvartalid,» kirjeldab Tui Hirv. 

Tänavate Balti riikide järgi nimetamist põhjendades jõuavad Islandi linnavõimud ajaleheartiklis 1991. aastasse, mil Island teadupärast oli esimene, kes taasiseseisvunud riikide sõltumatust tunnustas. Märgitakse, et Eestis, Lätis ja Leedus on ajaloolise sündmuse auks kõikjal Islandi väljakud või tänavad ning sellele tuleb vastata. 

Postimehe reisiveeb otsustas uurida, millistes ilmanurkades asub veel Eesti nime kandvaid tänavaid. Ilmneb, et Eesti järgi on nimetatud tänavaid Boliivia suurimas linnas Santa  Cruz de la Sierras, Buenos Aireses Argentiinas, Cavite provintsis Filipiinidel,  Mehhiko kirdeosas paiknevas Nuevo Leóni osariigis ning ka  Juanacatláni linnas.

Eesti tänav Filipiinidel.
Eesti tänav Filipiinidel. Foto: Kuvatõmmis Openstreetmap lehelt
Estlandsgatan Malmös
Estlandsgatan Malmös Foto: Kuvatõmmis Google kodulehelt

Eslandsgatan paikneb Rootsi etniliselt kirevas Malmö linnas ning Ecuadoris kandsid Eesti nime tänavad nii 2793 meetri kõrgusel paiknevas San Luisi linnakeses kui ka muusikapealinnana tuntud Lojas.  

Loja linnas on Eesti tänav risti Moskva tänavaga.
Loja linnas on Eesti tänav risti Moskva tänavaga. Foto: Kuvatõmmis Openstreetmap lehelt

Eriti populaarne paistis Eesti tänavanimena olema Tšiilis, kus seda oli lisaks pealinn Santiago de Chilele kasutatud ka veidi vähem kui 100 000 elanikuga Padre Las Casas ja veidi enam kui 100 000 elanikuga Melipilla linnakeste poolt, uhke avastus tuli aga ka USAst, kus Texase osariigi San Antonio linnas on Eesti järgi nimetatud terve linnajagu, kus paiknevad sellised tänavad nagu Lahemaa Juga (Lahemaa Falls), Kärdla mets (Kärdla Forest), Jõgeva tõus (Jõgeva Rise), Muuga mõis (Muuga Manor) jpt.  Ning küllap on Eesti järgi nimetatud maailmas tegelikult veel rohkemgi tänavaid.   

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

San Antonios on Eestiga seotud tänavanimesid lausa massiliselt.
San Antonios on Eestiga seotud tänavanimesid lausa massiliselt. Foto: Kuvatõmmis Openstreetmap lehelt

 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles