Jaapan ja Indoneesia lihtsustasid riiki saamist, kuid paraku mitte eestlastele. Miks?

reis.postimees.ee
Copy
Jaapani piiriületuskleeps pandeemiaeelsest õnneajast. Viisavabaduskokkulepped on pausil alates novembrist 2020.
Jaapani piiriületuskleeps pandeemiaeelsest õnneajast. Viisavabaduskokkulepped on pausil alates novembrist 2020. Foto: Mikepanhu / Wikimedia Commons.

Aasiasse reisimine on viimastel nädalatel muutunud märgatavalt hõlpsamaks ning mitmed riigid on loobunud vaktsineeritud turistide karantiini paigutamisest või kaotanud reisieelse testi nõude. Paraku ei taastu pandeemiaeelsed vabadused ühekorraga kõigi riikide kodanikele, kes lihtsat reisimist kuni 2020. aastani nautida võisid. Kaheks näiteks riikidest, kes ei tõtta Eesti kodanikke uuesti uisapäisa sisse laskma, on Jaapan ja Indoneesia.

Alates 8. aprillist ei ole Jaapanisse sisenemine enam otsesõnu keelatud 106 riigi kodanikele. Keeld ei kehti enam peaaegu kõigi Euroopa riikide kodanikele, teiste hulgas Läti ja Leedu kodakondsetele, kuid Eestit nimekirjast ei leia. 

Eesti välisministeeriumist lausuti selgituseks, et Jaapani välisministeerium muutis tõepoolest  reisihoiatust kokku 106 riigi suhtes tasemelt 3 tasemele 2. Eesti ja veel 56 riiki jäid aga tasemele 3. Lõppeva nädala keskel otsustas Jaapani justiitsministeerium nende reishoiatuste alusel tühistada sisenemispiirangud neist riikidest, mille suhtes reishoiatuse tase on 2 või madalam. 

Oluline on märkida, et riiki sisenemise keelu kaotamine ei tähendanud tegelikult viisavabaduse taastumist ning sisulises plaanis muutub vähe ka neile, kelle suhtes keeld kaotati. Äriinimestel läheb reisimine võimalikumaks, kuid turismi eesmärgil ei väljasta Jaapan teadaolevalt praeguseni viisasid. «Lisainfot saab uurida Jaapani saatkonnast Tallinnas,» märkis Eesti välisministeerium Postimehe reisiveebile. 

Märgatavalt hõlpsamaks on riiki sisenemist muutnud Indoneesia, kus piiril testi tegemine vaktsineeritud reisijatel enam nõutud. Monitooritakse küll kehatemperatuuri ning testile viiakse kõik, kes soojemad kui 37.5 kraadi.

Indoneesia on otsustanud testida keskmisest kõrgema kehatemperatuuriga saabujaid.
Indoneesia on otsustanud testida keskmisest kõrgema kehatemperatuuriga saabujaid. Foto: Kuvatõmmis

Viisa piirilt saamise võimalust 500 000 ruupia (umbes 32 euro eest) eest on laiendatud 43 riigi kodanikele.

Nimekiri riikide kodanikest, kes ei pea Indoneesiasse reisimiseks omama «kohalikku sponsorit» ja saavad viisa osta piirilt.
Nimekiri riikide kodanikest, kes ei pea Indoneesiasse reisimiseks omama «kohalikku sponsorit» ja saavad viisa osta piirilt. Foto: Kuvatõmmis

Nimekirja mahuvad erinevate suuremate riikide (Hiina, Austraalia, Brasiilia, USA, Mehhiko, India, Türgi, Araabia Ühendemiraadid) kõrval ka Indoneesia lähinaabrid nagu Timor Leste ja Brunei, kuid ka Soome, Taani, Norra, Poola, Ungari ja Rootsi. Baltimaade kodanikele viiisa piiril väljastamisest Indoneesia paraku veel huvitatud ei ole.

Välisministeeriumi Reisi Targalt leht dokumenteerib pandeemiaeelset aega, mil Indoneesiasse sai Eesti kodanik üldse ilma viisata.
Välisministeeriumi Reisi Targalt leht dokumenteerib pandeemiaeelset aega, mil Indoneesiasse sai Eesti kodanik üldse ilma viisata. Foto: Kuvatõmmis Reisi Targalt lehelt

Välisministeeriumist tõdetakse Postimehe reisiveebi päringule vastates, et Eesti kodanikud peavad praeguse seisuga taotlema Indoneesia külastamiseks e-viisat. Seda saab teha  Direktorat Jendral Imigrasi veebilehel. Paraku lisab välisministeerium, et nii turismi kui ka äri eesmärgil Indoneesia viisa taotlemiseks on vaja sponsorit. Äri eesmärgil saab selleks olla kutsuv ettevõte, turismi eesmärgil kas reisikorraldaja või hotell.

«Indoneesiasse sisenemise tingimused on olnud regioonis ühed karmimatest ning praegune piiratud (e-viisaga) sisenemise võimalus on suur samm avanemise poole,» tõdetakse Eesti välisministeeriumist. «Tõenäoliselt, arvestades naaberriikide oluliselt leevenevaid piirimeetmeid ning turismi taastumist regioonis, näeme lähiajal ka Indoneesias edasisi leevendusi.»

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles