NÄDALA REIS Anatoolia teel

Copy
Kapadookia on tuntud oma koobasarhitektuuri ja kaljukindluste poolest.
Kapadookia on tuntud oma koobasarhitektuuri ja kaljukindluste poolest. Foto: Margus Kalam

Tuttav türklane Istanbulis itsitab: «Ohoo, sa lähed Antepi?! Sa võtad seal kindlasti kaalus juurde.» Ise hindab samal ajal rõõmsa näoga minu vööümbermõõtu. «Ma näen, et sulle meeldib süüa.» Kena kompliment küll nüüd. Eestis sellega sõpru ei võidaks. Vähemalt ülekaaluliste seas, arvan ma.

«Parim toit on Antepis. Siin Istanbulis on ka, aga seal, mmm… See on hoopis midagi muud. Anatoolia köök. Ma arvan, et sa tegelikult lähedki sinna toidu pärast!»

Sama juttu räägivad ka kõik järgmised türklased ja süürlased, kellele mainin oma plaani lennata Gaziantepi. Antep on selle linna varasem nimi, mille türklased hiljem Gaziantepiks muutsid. Süürlased ei saa lisamata jätta, et loomulikult on seal hea toit, kuna see ongi sisuliselt Süüria köök.

Tagasi üles