SINNA JA TAGASI ⟩ Võõras raha ja võõrad viljad

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Brasiilia avokaadod võivad olla kämblast suuremad.
Brasiilia avokaadod võivad olla kämblast suuremad. Foto: Krister Kivi

Reisimine on tore, kuid raha kulub palju. Vahel omaenda lollusestki. Pandeemiaaegse pika kodusolekuga on ka kogenud reisisellid oma vilumuse kaotanud, nii tegin mõni päev tagasi São Paulo lennujaamas vea ja valisin sellise fikseeritud valuutavahetuskursi, mille puhul võisin kohe näha, kui paljud raha automaat mu kontolt maha arvutab.

Seda, mis on keskmine valuutakurss, kõrvale ei näidatud, kuid algul ma tõesti ei kahtlustanud midagi. Seljaaju küll mäletas, et käärid võivad olla suured – aastaid tagasi nägin Tallinna lennujaamas valuutavahetuspunkti, kus Brasiilia reaali müüdi kursiga 2,47, ostukurss oli aga 5,71 –, kuid seal toimetas kupüüridega inimene. Mõtlesin, et ega siis masin, erinevalt inimesest, petma hakka.

Rusikareegel on, et valuutakursid, mille puhul automaat näitab kohe mahaminevat summat kaardiomaniku koduvaluutas, on peaaegu alati kahjulikud. Nii eelistasin algul siiski päevakurssi, mida ei avaldatud. Kuid sularahaautomaat oli osavalt programmeeritud ja hoiatas mittefikseeritud kursi soovimise peale, et ise teate: sellisel juhul lisandub 60 reaali teenustasu. Nii lasi uimane ja pikast lennukist dehüdreeritud eurooplane end ikkagi suunata eelistama varianti, millega 500 reaali väljavõtmine läks maksma üle 128 euro. Õiglasem kurss, selgus veidike hiljem, oleks olnud kusagil 90 euro kandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles