Skip to footer
Saada vihje

PROOVIME JÄRELE Kuidas maitseb vahuvein, mida on joonud pea kõik tähtsad ninad Eestis?

Ajakirjanik Annaliis Laidre maitseb Jaanihanso Siidrivabriku toodangut.

Inimene, kes on proovinud vaid neid kõige odavamaid kommertssiidreid, mida leiab absoluutselt igast Eestis asuvast toidupoest, ei pea siidrit arusaadavalt just eriti pidulikuks keelekastmeks. Tegelikult võib aga siider olla väga kvaliteetne jook, mille valmistamine nõuab palju aega ja vaeva.

Looduslähedus, kõrge kvaliteet ja traditsioonid – just nende märksõnadega kirjeldab Pärnumaal asuv Jaanihanso Siidrivabrik oma tootmist. Seda, et tegemist pole tühipaljaste sõnadega, kinnitavad ka välismaistelt võistlustelt koju toodud medalid. 

Sortimendis on nii kuivasid, poolkuivasid kui ka poolmagusaid siidreid. Valmistatakse pudelis kääritatud ja traditsioonilisel šampanjameetodil pudelis kääritatud siidrit. Mida üks või teine viis endast kujutab? Broneeri siidrivabriku külastus koos ekskursiooni ja degusteerimisega ning saa teada!

Jaanihanso Siidrivabriku omanik Alvar Roosimaa jooke tutvustamas.

Lisaks siidritele valmistatakse Jaanihanso talus veel mitmeid teisigi alkohoolseid jooke. Näiteks leiab nende tootevalikust 40% kangusega õunanapsu, vürtsidega rikastatud hõõgveini, jääveini ning Jaanihanso HQ Brut nimelise õunavahuveini. Viimasena nimetatud jooki on tõenäoliselt mekkinud suur osa Eesti koorekihist, sest 2020. aastal valiti just see presidendi vastuvõtu ametlikuks vahuveiniks. Minult vaid kiidusõnad, sest tegemist on tõepoolest ühe äärmiselt nauditava joogiga. 

Siidrivabriku omaniku Alvar Roosimaa sõnul on nende eesmärk oma toodangu valmistamisel kasutada võimalikult vähe ja ainult väga kvaliteetseid lisandeid. «See on nagu ikka spontaansete asjade puhul - iga aasta natuke erinev, aga iga aasta omamoodi maitsev,» kirjeldab ta metsiku Eesti pärmiga kääritatud jooke.

Siidrite tootmine.

Kindlasti ei kutsu ma üles kedagi alkoholi tarbima, aga kui juba juuakse, siis võiks see olla ju midagi ehedat ja kvaliteetset. Miks valida võõramaiseid brände, kui meil siin Eestis tehakse midagi nii head? 

Kes arvab, et siider pole tema jaoks, sest talle ei maitse joogid nagu Somersby või Fizz, see lihtsalt peab Jaanihanso siidritele võimaluse andma! Kvaliteetne siider ei ole lihtsalt lääge magus lurr, vaid selles on tunda erinevaid maitsenüansse. 

Kommentaarid
Tagasi üles