Biarritz – vägev alternatiiv Vahemerele

, filoloog
Copy
Biarritzi majakas ehitati 1834. aastal.
Biarritzi majakas ehitati 1834. aastal. Foto: Tiina Richard

Biarritz on Prantsusmaa edelaosas asuv hinnatud mereäärne suvituslinn, mida ümbritseb Baskimaa muljet avaldav maastik Püreneede ja Atlandi ookeani vahetus läheduses, ligikaudu 25 km kaugusel Hispaania piirist. Elanikke on Biarritzis 25 000 ümber, suvel on see arv aga neljakordne. Prantsusmaa baskid räägivad oma haruldast keelt prantsuse keele kõrval, olles eelkäijate traditsioone, kultuuri ja elukeskkonda eriliselt armastav rahvas.

Uhke loomusega, võivad nad võõra suhtes olla esialgu reserveeritud, eeldades viisakat ja lugupidavat suhtumist, lähemal tutvumisel on nad külalislahked, otsekohesed ning tugeva karakteriga.

Baskidel ja eestlastel on üllataval kombel midagi ühendavat – nimelt see, et rahvuslikku identiteeti seostatakse oma keelega, mille üle mõlemad on uhked ja mis ei kuulu kumbki indoeuroopa keelte hulka. Arvestades rääkijate suhteliselt vähest arvu, ollakse teadlikud oma keele ohustatud positsioonist. Baskide kokkukuuluvustunne tuleneb nende endi arvates suuresti asjaolust, et baskide seas ei ole kunagi olnud aadlikke. Nad säilitavad oma lihtsa ja otsekohese oleku ega ilmuta ülemäärast tähelepanu suvituslinna kokku sõitnud kuulsuste suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles