SINNA JA TAGASI ⟩ Kallas kõneles tõtt?

Krister Kivi
, ajakirjanik
Copy
Kuigi koroonapass pidi kaduma, rakendatakse tema loogikat edasi osasid reisil käinuid eneseisolatsiooniks kohustades. Alused tunduvad aga üsna juhuslikud. Ajakirjaniku päringu järel muutus näiteks Schengeni alalt ja Euroopa Liidust saabujatele eneseisolatsioonikohustuse tekkimise aluse sõnastus ning «testimise suhtarv» (pildil) asendus kriis.ee lehel «nakatumiste suhtarvuga». Tegemist on aga erinevate mõõdikutega. Nõukogu soovitus 
(EL) 2020/1475 ütleb, et «testimise suhtarv» tähendab viimasel nädalal tehtud COVID-19 nakkuse testide arvu 100 000 elaniku kohta.
FOTO: Kuvatõmmis Kriis.ee Veebilehelt
Kuigi koroonapass pidi kaduma, rakendatakse tema loogikat edasi osasid reisil käinuid eneseisolatsiooniks kohustades. Alused tunduvad aga üsna juhuslikud. Ajakirjaniku päringu järel muutus näiteks Schengeni alalt ja Euroopa Liidust saabujatele eneseisolatsioonikohustuse tekkimise aluse sõnastus ning «testimise suhtarv» (pildil) asendus kriis.ee lehel «nakatumiste suhtarvuga». Tegemist on aga erinevate mõõdikutega. Nõukogu soovitus  (EL) 2020/1475 ütleb, et «testimise suhtarv» tähendab viimasel nädalal tehtud COVID-19 nakkuse testide arvu 100 000 elaniku kohta. FOTO: Kuvatõmmis Kriis.ee Veebilehelt Foto: Kuvatõmmis Kriis.ee Veebilehelt

Jah, Kaja Kallas üldjoontes ei valetanud, kui ütles, et lõpetas «senised viimasedki kontrollimeetmed». Tões olid lihtsalt mõned augud. Esiteks jäi kehtima maskikohustus, mida võib ka mõista, sest kes jaksab vaadata stressis inimeste nägusid. Teiseks jäi alles lihtrahvast mittevaktsineerituile või -põdenule kohustus jääda Eestisse saabudes nädalaks eneseisolatsiooni. Praegu kõikjalt Euroopast; vaid Rootsist või Maltalt saabudes saab valida testi ja koduaresti vahel.

Kas Rootsis pole koroonat või ei testita seal enam? Terviseameti piirangutabelit see ei huvita. Igatahes on reeglistik kasvanud okkaliseks labürindiks, kus eksivad ära ka terviseametnikud ise: alles minu päringu järel muutus kriis.ee lehel ühes kolmest saatusi määravast tabelist «testimise suhtarv» «nakatumiste suhtarvuks».

Kui keegi peaks vupsama Eestisse aga otselennuga Rwandast, ei peaks ka mittevaktsineeritu isoleeruma ega testima, milline valik on tabeleis miinimumpiirang Schengeni puhul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles