Maailma suurimat lennukit pole enam (1)

reis.postimees.ee
Copy
An-225 kosmosesüstikuga.
An-225 kosmosesüstikuga. Foto: Bricktop / Wikimedia Commons

Vene sissetungi käigus Ukrainasse on hävinenud maailma raskeimaks lennukiks olnud An-225 «Mrija».

CNNi teatel sai tõsiselt kannatada angaar, milles unikaalne An-225 oli oma kodulennuväljal (tuntud kui Hostomeli, Gostomeli või Antonovi lennuväli) pargitud oli. Nimi «Mrija» tähendab ukraina keeles unistust.

Lennuki esmalend toimus 21. detsembril 1988. Kuni 640 tonnise stardikaaluga hiiglane oli arendatud nõukogude kosmosesüstiku Buran transportimiseks, kuid leidis pärast modifikatsioone endale turuniši ka muude, kuni 250-tonniste kaubalastide liigutamises. Näiteks vedas lennuk ükskord korraga nelja lahingutanki.

Kuue mootori, kuueliikmelise meeskkonna ja 84-meetrise tiivaulatusega gigant oli tegev ka meditsiinivarustuse transpordis koroonakriisi ajal. Maailmas oli vaid üks An-225.

Kui palju reisijaid oleks taoline lennuk suuteline olnud peale võtma? Asja uurinud veebileht Simpleflying kinnitab, et kolmeklassilises konfiguratsioonis teoreetiliselt umbes 444 ehk vähem kui näiteks Airbus 380. Põhjuseks asjaolu, et lennuki sisetekid olid suhteliselt kitsukesed ja madalad. Lisavälistusteks reisilennukina kasutamises oli seegi, et An-225 seintes ei olnud aknaid ning väidetavalt oli hermeetiline vaid teatud osa lennukist.

Miks An-225 lennukit sõja eest pakku ei viidud? CNNi andmeil oli lennukilt eemaldatud üks mootor hooldustöödeks, mistõttu ei olnud võimalik teda venelaste sissetungi peale lihtsalt minema lennutada.

Lootust, et lennuk taastatakse, siiski on: Ukraina riiklik ja mitmeid kaitsetööstusettevõtteid koondav kontsern Ukroboronprom tegi avalduse, et lennuki ülesehitamine läheb maksma kuni kolm miljardit dollarit ning see raha nõutakse sisse Venemaalt.

Antonovi video võimsa lennuki õhkutõusust ja lennuomadustest leiab Wikipediast, mitmeid dokumentaalsaateid unikaalse hiiglase kohta võib vaadata aga Youtube'i keskkonnast

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles