NÄDALA REIS ⟩ Veel paar surma Niilusel

Copy
Egiptuse arhitektuur ja kultuur on teinud mitu uperpalli Abu Simbeli templite ehitamise ajast alates, ent kui midagi on jäänud, siis see on vaimustus kõigest vaaraolikult suurest. Abu Simbel annab võimaluse imetleda president Gamal Abdel Nasseri ajal Assuanisse ehitatud tammi mõju – maailma üht suurimat inimtekkelist järve, millele Abu Simbeli templi kujude pilk nüüd tüünelt suunatud on.
Egiptuse arhitektuur ja kultuur on teinud mitu uperpalli Abu Simbeli templite ehitamise ajast alates, ent kui midagi on jäänud, siis see on vaimustus kõigest vaaraolikult suurest. Abu Simbel annab võimaluse imetleda president Gamal Abdel Nasseri ajal Assuanisse ehitatud tammi mõju – maailma üht suurimat inimtekkelist järve, millele Abu Simbeli templi kujude pilk nüüd tüünelt suunatud on. Foto: Silvia Pärmann

Tsivilisatsiooni häll - Egiptus, kuhu turistid tavaliselt ei satu, ja krokodillisilmadega inimesed üleujutatud külade kohal.

On raske öelda, miks mul oli vaja enne Abu Simbelisse sõitmist läbi lugeda mitu põhjalikku artiklit Niiluse krokodillidest, kelle südametunnistusele jääb igal aastal rohkem kui tuhande inimese surm. Otse Nasseri järve ääres asuva Eskaleh’ külalistemaja terrassil istudes, roostik leebes tuules õõtsumas, ei muuda mu elu kuidagi paremaks äsja omandatud teadmine, et Niiluse krokodill võib kuival maal arendada kiirust kuni 14 kilomeetrit tunnis ja et tema rünnak on alati täiesti ootamatu.

«Ära muretse, miks peaks krokodill sind valima, sinust ei saa ju kõhtu täis!» üritab ettekandja olla julgustav. Ainult et varasel lõunatunnil pole terrassil ühtegi teist hingelist, keda valida, peaks krokodillil parasjagu roostikus päevauinakut tegema ja tahtma pärast väikese snäki võtta. Nihelen hetke närviliselt ning kolin siis katuseterrassile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles