EESTI VÄLISMAALASE PILGU LÄBI ⟩ Eesti Rahva Muuseum aitab mõista eestlust

Lisa-Martina Klein
, välispraktikant
Copy
ERM on muuseum, mis lubab meenutada, kust me pärineme FOTO: Kristjan Teedema/Postimees
ERM on muuseum, mis lubab meenutada, kust me pärineme FOTO: Kristjan Teedema/Postimees Foto: Kristjan Teedema/Postimees

Minu kui sakslase jaoks on Eesti nagu utoopia, kus valitsus - vabandust - e-valitsus kasutab digilahendusi ning isegi kõige kaugematel saartel on internetiühendus ja kus inimesed saavad valimistel hääletada internetis.

Kõik see on Saksamaal kujuteldamatu. Kuidas on võimalik, et nii väikesel, Läänemere ja Venemaa vahele surutud riigil on nii kaasaegne taristu, nii progressiivne mõtteviis, aga paljud Euroopa riigid jätavad Eesti ikkagi tähelepanuta? Külastasin Eesti Rahva Muuseumi Tartus, et leida vastuseid ning õppida paremini tundma Eesti inimesi ja kultuuri.

Muuseum on jagatud «Kohtumisteks,» mis koosneb erinevatest peatükkidest ja erinevatest ajajärkudest. Kui siseneda näitusele muuseumi peasissepääsust, algab see peatükiga «Vabaduste aeg.» Muuseumi tagumise osa poole liikudes läbitakse peatükid «Elu raudse eesriide taga,» «Moodne aeg» kuni «Kiviajani» välja.

Mulle meeldis see antikronoloogiline lähenemine, sest see selgitas kaks asja kohe alguses ära. Kui Eesti sai 1991. aastal Nõukogude Liidust taasiseseisvaks, ei raisatud aega vana riigi taastamisele, vaid selle asemel asuti välja töötama täiesti uusi viise elu edendamiseks, nagu näiteks interneti rakendamine igas töö- ja eraelu aspektis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles