Nime muutev Türgi maadleb inflatsiooniga, kuid valuutakursid teevad reisija elu üsna soodsaks

reis.postimees.ee
Copy
Otselennuga saab Istanbuli praegu viiel päeval nädalas.
Otselennuga saab Istanbuli praegu viiel päeval nädalas. Foto: Remo Tõnismäe / Postimees
  • Väiksemates linnades on tunnustatud kettide hotellid saaval 25 euroga öö kohta

​Türgi liir on euro suhtes viie aastaga minetanud peaaegu kolm neljandikku oma väärtusest. Reisijale tähendab see häid võimalusi vanal tuttaval turismimaal, mida küll varsti tuleb kõnetada uue nimega.

President Erdoğan teavitas aastavahetuse paiku, et Türgi uueks nimeks peab inglise keeles olema edaspidi Türkiye (millest vajaliku täpitäheta riikides on juba kasutusele võetud versioon Turkiye).

Türgi türgikeelseks nimeks on Türkiye Cumhuriyeti ehk Türgi vabariik olnud juba 1923. aastast. Jaanuaris tuli kinnitus, et lähinädalail muudab Türgi oma nime ära ka ÜROs. Põhjus, miks Türgi ingliskeelses maailmas enam Turkey olla ei taha, on ilmne: lisaks kalkunile tähendab «turkey» inglise keeles ka läbikukkumist ning rumalat inimest.

Istanbul on veebruari algul juba üsna kevadine.
Istanbul on veebruari algul juba üsna kevadine. Foto: Margus Kalam

Riigi valuutal ehk türgi liiril on juba mõnda aega pill pinu taga. Kui 2017. aasta veebruaris võrdus üks türgi liir 0,26 euroga, siis veebruaris 2020 vaid 0.15 euroga ja praegu 0,064 euroga.

Hinnad on tugevasti tõusnud, näiteks Istanbuli ühistranspordikaart maksab Istanbulis pikalt peatunud reisikirjaniku ja ettevõtja Margus Kalami sõnul nüüd 25 liiri (enne 13), mandlipiima pakk poes 50 liiri (enne 30) ning pea kõigi toidukordade juurde söödav sai ekmek on nüüd 3 liiri (varem 2). Siiski on hinnad turistidele pigem soodsad.

Palusime Margus Kalamil uurida näiteks mõningate toodete ja teenuste hindasid 6. veebruaril ja näiteks döner kebab ühes Istanbuli nurgapealses restoranis maksis koos väikse kokakoolaga 32 liiri (umbes kaks eurot), espresso 13 liiri (umbes 85 eurosenti), väike tee ehk çay 5 liiri (umbes 35 senti) ning taksosõit kesklinnast Istanbuli lennujaama ca 250-350 liiri (16 kuni 23 eurot).

Ka mitmed (eeskätt oma hindasid liirides avaldavad) hotellid väljaspool suuremaid keskusi on silmapaistvalt taskusõbralikud. Näiteks majutumine Kahramanmarase Hampton Inn hotellis maksaks 13. ja 14. veebruari vaheliseks ööks 384 liiri (umbes 25 eurot), öö Antalya Green Life hotellis 200 liiri (umbes 13 eurot), öö Kütahya Hilton Garden Inn hotellis 365 liiri (umbes 24 eurot) ja öö Sera Lake Resort hotellis 18 eurot. Hinnad võivad ajas muutuda ja võivad olla esitatud mõningate maksude ja teenustasudeta.

Foto: Kuvatõmmis Hiltoni kodulehelt

Kas Türgit peaks aga hakkama ka eesti keeles nimetama Türkiyeks?

Eesti Keele Instituudi juhtivkeelekorraldaja Peeter Päll soovitab oodata, kas Türgi soovib oma nime ära muuta vaid inglise keeles või ka teistes ÜRO ametikeeltes, millisteks on prantsuse, hispaania, vene, araabia ja hiina.

Kui muutmiseks läheb, siis Eestis otsustab põhimõttelisi küsimusi ja annab võõrnimede kohta soovitusi Emakeele Seltsi keeletoimkond. Maanimed kuuluvad kahtlemata keeletoimkonna pädevusse, lisas Päll.

Rusikareegleid on välismaa kohanimede kirjutamisel Pälli sõnul aga kaks: 1) nimed kirjutatakse algupärasel kujul, 2) pika traditsiooniga eestipärased nimed kirjutatakse juurdunud kujul. «Lähemalt on sellest juttu õigekeelsuskäsiraamatus,» vihjab Päll.

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles