EL riigid kaotavad reisipiirangud koroonatõendi omanikele (11)

Reisile.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Euroopa Liidu riigid leppisid kokku koordineeritud reisipiirangud, mis võimaldavad vaktsineeritud reisijatel ühenduse 27 riigis vabalt liikuda, vahendab trip.ee.

Siiani on erinevad Euroopa Liidu riigid valinud väga erinevad piirangud ning on suur vahe, kas reisida näiteks Itaaliasse või Iirimaale. Uus, 1. veebruarist kehtima hakkav kokkulepe peaks piiranguid ühtlustama. 

Kokkuvõte uutest reeglitest

  • Kõik ELis kehtiva digitaalse vaktsineerimistõendiga on vabastatud testimisnõudest ja karantiinist. Vaktsineerimissertifikaat on kehtiv, kui vaktsineerimine on tehtud Euroopa Liidus aktsepteeritud vaktsiiniga vähemalt 14 päeva tagasi ja viimasest doosist ei ole möödunud rohkem kui 9 kuud või on saadud tõhustusdoos.
  • Covid-19 läbipõdemisest ja viimasest positiivsest testist on möödunud vähem kui 180 päeva.
  • On teinud negatiivse PCR-testi kuni 72 tundi enne saabumist või on teinud antigeeni kiirtesti mitte varem, kui 24 tundi enne saabumist.
  • Digitaalse vaktsineerimistõendita reisijad võivad vajada kas enne reisi või kuni 24 tundi pärast saabumist tehtud testi.
  • Alla 12-aastastelt reisijatelt digisertifikaati ei nõuta.

Euroopa Komisjoni hinnangul senised reisinõuded enam ei päde, sest viiruse omikrontüvi levib niikuinii kõikides riikides. Samas on tekkimas probleem, kus riigid arvestavad vaktsineerimistõendi kehtivusega kuni 270 päeva (kuni 9 kuud). Ning näiteks Läti arvestab Jansseni vaktsiini puhul koroonatõendi kehtivuseks 5 kuud.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles