ÕNNELIK PÄÄSEMINE «Jänes» lendas lennuki rattakoopas Aafrikast Amsterdami

Reisile.ee
Copy
Nairobis elades õpib liiklusvahendeid mitte liialt kartma.
Nairobis elades õpib liiklusvahendeid mitte liialt kartma. Foto: Jüri Lotman

Hollandi väljaanne Dutch News kirjutab, et pühapäeval leiti Schipholi lennuväljal maandunud kaubalennuki rattakoopast inimene, kes, kuigi äärmiselt madala kehatemperatuuriga, oli elus ja suutis enne haiglasse viimist ka mõnele küsimusele vastata. Pikki tunde tundi jäises ja hapnikuvaeses keskkonnas veetnud mees alustas lendu Aafrikast.

Cargoluxi Boeing 747 nimega «Monte Rosa» oli saabunud Lõuna-Aafrikast ja teinud tee peal kiire vahemaandumise Nairobis. Ilmselt peitis end meeleheitlikult Euroopasse soovinu lennuki rattaauku Keenias.

Hollandi politsei teatel on tegemist 22-aastase Keenia kodanikuga. 

Foto: Kuvatõmmis Hollandi politsei kodulehelt.

Õhusõit Nairobist Amsterdami võtab aega umbes kaheksa tundi. Kuidas mõned end lennuki rattakoopasse peitnud ellu jäävad, on ebaselge, sest õhtutemperatuur võib lennukõrgusel langeda alla 60 miinuskraadi ning õhus pole nii kõrgel ka inimese elutegevuseks vajalikul määral hapnikku.

Lennukijäneste elulemust uurinud dr. Stephen Véronneau on avaldanud arvamust, et teatud tingimustel on inimkeha suuteline langema talveund meenutavasse seisundisse, milles hapnikuvajadus oluliselt langeb.

Dr. Véronneau oli aastatel 1947 kuni 2013 uurinud 99 juhtumit rattakoopas lennata püüdnutega, kellest jäi ellu 23. Tõenäoliselt on hukkasaanute arv suurem, sest mitmed võisid pudeneda märkamatult alla siis, kui lennuk maandumist alustades näiteks mere kohal rattad välja laseb.

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles