SAGEDUSE SEGADUS ⟩ Miks tühistavad mitmed lennufirmad lende USAsse?

Reisile.ee
Copy
Emirates on Boeing 777 lennukitüübi suurkasutajaid. Sõltuvalt konfiguratsioonist võib lennukis olla näiteks 304 turistiklassi reisijat, 42 äriklassi kundet ja 8 sviitides reisivat esimese klassi klienti.
Emirates on Boeing 777 lennukitüübi suurkasutajaid. Sõltuvalt konfiguratsioonist võib lennukis olla näiteks 304 turistiklassi reisijat, 42 äriklassi kundet ja 8 sviitides reisivat esimese klassi klienti. Foto: -/AFP
  • Sideoperaatorid lükkasid 5G käivitamist ajutiselt edasi

Ameerika Ühendriikides pelgavad lennufirmad, et 5G võrgu käivitamine võib tekitada häireid lennukite aparatuuris, sest kasutatavad sagedused kattuvad. Lennukompanii Emiratesi president on tekkinud olukorda nimetanud kuritegelikuks.

Mitmed rahvusvahelised lennufirmad on ajutiselt peatanud Ameerika Ühendriikidesse lendamise 19. jaanuariks planeeritud 5G võrgu käivitamise tõttu paljude suurte lennujaamade ümbruses.

Näiteks tühistas teisipäeval lennud San Franciscosse, New Yorki ning Chicagosse Air India ning Emirates on peatanud lennud Bostonisse, Chicagosse, Dallas-Fort Worthi, Houstonisse, Miamisse, Newarki, Orlandosse, San Franciscosse ja Seattle'isse.

Associated Pressi teatel on lendude tühistamisest teatanud ka kaks Jaapani lennufirmat, All Nippon Airways ning Japan Airlines.

Ettevaatusabinõusid rakendatakse lennufirmade mure tõttu, et 5G võrgud võivad häirida eeskätt pikamaalendude jaoks olulise Boeing 777 lennukitüübi altimeetreid ehk kõrgusemõõdikuid ning see võib muuta võimatuks maandumise halva nähtavuse korral.

Emiratesi president Tim Clark nimetas uudisteagentuurile CNN antud intervjuus olukorda kuritegelikuks ja täiesti vastutustundetuks ning ütles, et neil ei olnud täit infot 5G võrgu käivitamise kõigi võimalike komplikatsioonide kohta kuni teisipäeva hommikuni.

USA sideoperaatorid said õiguse kasutada 3.7–3.98 GHz lainepikkust 80 miljardi dollari eest, see pikkus asetseb aga lähedal lainepikkusele 4.2–4.4 GHz, mida kasutavad altimeetrid.

Reutersi teatel on Ameerika Ühendriikide lennufirmad (teiste hulgas Delta Airlines ja American Airlines) hoiatanud võimaliku katastroofilise lennunduskriisi eest, kuna 5G võrgu käikulaskmine võib tuua kaasa vajaduse tühistada päevas üle 1100 lennu. 

Ühendriikide lennuturvalisusagentuur FAA on sertifitseerinud 45 protsenti USA lennupargist maanduma madala nähtavuse tingimustes ka 5G võrku kasutavates lennujaamades. Loa on esialgu saanud Boeingu lennukitüübid 737, 747, 757, 767, MD-10/-11 ja Airbusi A310, A319, A320, A321, A330 ja A350. 

Uudistekanali NPR teateil on mobiilioperaatorid Verizon ja AT&T päri lükkama edasi 5G käikulaskmist lennujaamade vahetus läheduses.

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles