Koroonapiirangud Mille poolest erinevad Soome ja Rootsi uued piiripiirangud?

Reisile.ee
Copy
Kõiki teste ei pea enam võtma sügavalt ninaneelust.
Kõiki teste ei pea enam võtma sügavalt ninaneelust. Foto: Shutterstock

28. detsembrist hakkasid nii Soome kui ka Rootsi nõudma riiki saabuvatelt välismaalastelt 48 saabumiseelse tunni sees antud negatiivse koroonatesti olemasolu. Kahe maa piiripoliitikates on mõningaid erinevusi.

Soome nõuab ka vaktsineeritust, Rootsi enam ei nõua

Soome nõuab negatiivse testile lisaks, et testitulemust ette näitav isik oleks ka vaktsineeritud või Covid-19 haiguse viimase kuue kuu jooksul läbi põdenud.

Täisvaktsineeritud isikuks loetakse see, kellel vaktsineerimiskuuri lõpust on möödas 7 päeva. Lisaks on vaktsineeritutega võrdsustatud isikud, kes on koroonaviiruse läbipõdenud ja saanud ühe vaktsiinidoosi. Piiri ületamisel tuleb tõestada seda sertifikaadiga.

Rootsi seevastu nõuab negatiivset testi nii vaktsineeritud kui ka vaktsineerimata reisijatelt. Täpsemalt öeldakse Rootsi valitsuse kodulehel, et seoses testinõudega ei ole digitaalse EU koroonasertifikaadi ehk niiöelda koroonapassi esitamine üldse vajalik.

Foto: Kuvatõmmmis Rootsi valitsuse kodulehelt

Erandina on Rootsi vaktsineerimistunnistusega võimalik riiki siseneda «korduvalt piiri Rootsis või mõnes teises riigis töötamiseks või õppimiseks» ületavatel inimestel, kes võivad samas esitada ka tõendi, mis näitab nädala jooksul enne Rootsi saabumist tehtud testi negatiivset tulemust COVID-19 nakatumise kohta.

Kaua testinõue kehtib?

Soome on teatanud, et nõue on jõus vähemalt 16. jaanuarini 2022.

Rootsi on teatanud, et nõue on esialgu jõus 31. jaanuarini 2022. Millal nõue kaotatakse, öeldakse olevat ebaselge.

Milline test kehtib?

Soome nõuab piiritületusel 48 reisieelse tunni sees antud negatiivse PCR-testi või antigeeni testi põhjal väljastatud SARS-COV-2 sertifikaati.

Rootsis kehtib riiki sisenemise eelse 48 tunni sees antud negatiivse PCR-testi, antigeeni, TMA- või LAMP-testi põhjal väljastatud SARS-COV-2 sertifikaat.

Kas testi nõutakse ka transiitreisijailt?

Sellele on raske vastata. Varasemast praktikast on teada, et Arlanda lennujaamas on piirangute jõus olles kõiki transiidis viibijaid menetletud võrdselt Rootsi saabujatega, Soome Vantaa lennujaamas on jällegi tehtud selget vahet transiidis olijatel ja Soome saabujate vahel. Kõige kindlam on nõu küsida lennufirmalt, veelgi kindlam end negatiivse testiga varustada.

Foto: Kuvatõmmis Eesti välisministeeriumi kodulehelt

Rootsi teeb erandeid põhjapõdrakasvatajatele, Soome lennujaamas ümberistujaile

Soomes on alates 1. jaanuarist on neist nõuetest vabastatud pärast 2006. aastat sündinud lapsed ja noored. Rootsis ei pea eelnimetatud dokumente esitama alla 12-aastased lapsed.

Soomes piirivalve teatel ei kehti vaktsineerituse/läbipõdemise pluss negatiivse testi nõue Soome kodanikele, nende perekonnaliikmetele, Soomes püsivalt elavatele inimestele ja neile, kellel on Soome saabumiseks vältimatu põhjus (siiski võidakse kõiki maale saabujaid kohustada tegema Covid-19 testi riiki saabumise järel).

Erandite hulka kuuluvad näiteks ühiskonna muuhulgas toimimise või varustuskindluse seisukohalt olulist tööd tegevad inimesed, tervishoiu- ja päästetöötajad, eakate hooldajad, transpordi- ja logistikapersonal tööülesannete täitmisel, diplomaadid, rahvusvaheliste organisatsioonide töötajad, sõjaväelased ja abiorganisatsioonide töötajad oma ülesannete täitmisel, isikud kes vajavad rahvusvahelist kaitset või reisivad humanitaarkaalutlustel, mõjuvatel perekondlikel asjaoludel või muudel kaalukatel isiklikel põhjustel reisijad.

Rootsi valitsuse teatel on negatiivse testi nõudest vabastatud inimesed, kellel on reisimiseks hädavajalikud perekondlikud põhjused, kaubaveo personal ja muu transpordisektori personal, inimesed, kes osutavad meditsiinitransporditeenuseid, inimesed, kellele tehakse operatsioon, inimesed, kes peavad põhjapõdrakasvatusega tegelemiseks ületama piiri, meremehed, diplomaadid ja konsulaarametnikud ning nende perekonnad ja töötajad, rahvusvahelise politsei-, tolli- või hädaabiteenistuste koostöö valdkonda kuuluv personal, inimesed, kes reisivad Rootsi kaudu Bornholmi ja mõne muu Taani osa vahel ning inimesed, kes vajavad rahvusvahelist kaitset või kellel on muud humanitaarsed põhjused.

Lisaks saavad Soome testita siseneda Soome ja Rootsi ning Soome ja Norra piiriäärsete kogukondade elanikud, kui neil on kaasas vastuvõetav Covid-19 vaktsineerimisseeria sertifikaat. Samad sisenemistingimused kehtivad ka liikluses Ahvenamaa provintsi ja Rootsi Norrtälje valla vahel. 

Rootsi võimaldab aga vaktsineerimistunnistusega riiki siseneda inimestel, kes ületavad korduvalt piiri Rootsis või mõnes teises riigis töötamiseks või õppimiseks.

Tingimused võivad muutuda ruttu. Soovitame reisi eel viia end nõuetega kurssi Eesti välisministeeriumi Reisi Targalt lehele kogutud infoga. 

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles