DUBAI EXPO Uljad tulevikuvisioonid tulevikulinnas

, ajakirjanik
Copy
EXPO Dubais.
EXPO Dubais. Foto: Thea Karin

Dubais kuni märtsi lõpuni avatuks jääv EXPOl saab näha muusika saatel langevaid veejugasid, robotbaarimehi, Eesti paviljoni suitsuahju ja sadu muid imesid, kinnitab Thea Karin. Vanusegrupile 60+ on külastamine tasuta. 

Dubai tulevik algas viie aastakümne eest naftabuumiga. Täna on alanud post-nafta tulevik pearõhuga teadusel, innovatsioonil ja start-up’idel. Ühe ettekujutuse sellest saab esimesel Araabia regioonis korraldatud maailmanäitusel EXPO 2020.

Enamus lendudest Dubaisse on öised lennud, nii ka Air Balticu õhtune lend Riiast, nii et palju magamisaega ühelgi lennul pole. Maandumine on päikesesse ja 28° C kuumusesse. Kogenematu külaline suunatakse mustadesse taksodesse, mille hind on kahekordne võrreldes Dubai kollaste taksodega, mida võib aga julgelt kasutada.

Omaani sultanaadi paviljon.
Omaani sultanaadi paviljon. Foto: Thea Karin

Sheikh Zayed Road on otsetee linna, mille ääres torkab silma üks Dubai uusimatest vaatamisväärsustest, Dubai Frame, kuldsed 150 meetrit kõrged tornid, mille vahe on 93 meetrit, seistes klaasalusel. See arhitekti Fernando Donis´ poolt kavandatud hiigeldimensioonidega raam on eriline vaatepunkt linna skyline’ile ja selle all asuvale Zabeel-pargile. Aga ka Dubai tulevik on oma kohta leidmas ja järgmisena torkab silma hõbedane kalligraafiaga kaunistatud rõngakujuline hoone, ehitatud spetsiaalselt kui Museum of the Future / tuleviku muuseum, milles kontsentreeruvad praeguse võimukandja šeik Muḩammad bin Rāshid Āl Maktūm´i visioonid eelseisvast tulevikust, mille kohta Indiast pärinev taksojuhtki ütleb – Dubaist saab maailma parim, turvalisim, ilusaim tulevikulinn.

Jaapani majake.
Jaapani majake. Foto: Thea Karin

Selle visiooni juurde kuulub, et aastaks 2030 peaks 25% Dubai hoonetest olema ehitatud 3D printeritega nagu „Aladdin City“, mis hakkab koosnema kolmest hiigel-elamutornist, mis on võlulambi kujulised. Peale selle on alanud programm nimega „Dubai Future Accelerators“, mis kutsub olulisi kaasamõtlejaid üle maailma üles uute ideedega kujundama Dubai tulevikku.

Seda science fictioni õhkkonda on tunda igal sammul, kas kõndida Dubai Marina kanali äärsel promenaadil või (veel) maailma kõrgeima hoone Burj Khalifa linnaosas. Silmatorkavalt kaunina näitab see ennast EXPO-l UAE ehk Araabia Ühendemiraatide paviljonis.

Araabida Ühendemiraatide paviljon.
Araabida Ühendemiraatide paviljon. Foto: Thea Karin

Kõigepealt tuleb EXPO-ni jõuda linnaosas Dubai South. Mitmed hotellid pakuvad shuttle-teenust, mis viib 3 x päevas hotelli ukse eest otse EXPO peasissepääsuni. Peale selle on tehtud väga lihtsaks ka sõit metrooga, olemas on kaks liini ja rohelise lõpp-peatuseks ongi EXPO. Piletid saab metroojaamast. Naisena saab sõita ka naiste ja laste vagunis, mis rongivaguni ees on tähistatud roosa värviga. Nende eeliseks on, et sealt leiab ka istekoha, mida üldvagunis naistele ei pakuta ja seal on istekohad sisse võtnud mehed. EXPO peasissekäigu eest viivad mitmed sissepääsuread, kontroll on sarnane lennujaamaga, toimib kiirelt, ja eripärana võiks ära tuua, et sissepääs on alates 60. eluaastast tasuta, muidu 25 EUR/päev.

Leedu väljapanek väljastpoolt.
Leedu väljapanek väljastpoolt. Foto: Thea Karin

Ees ootab 4 ruutkilomeetrit reisi paviljonide kaudu üle maailma, kokku on neid 192 . Selge, et jalanõud peavad selleks vastavad olema, sest päeva jooksul kogub mitmeid kilomeetreid. Hea on ka, kui langetada prioriteetide osas otsused, sest mõned paviljonid, nagu Egiptus, Türgi, USA, Jaapan, on nii populaarsed, et sissepääsu tuleb pikalt oodata. Samas pakuvad mitmed väikesed paviljonid ülihuvitavat väljapanekut ja vajades suurtest virtuaal-showdest veidike puhkust, leiab sealt ka käegakatsutavat, nagu meie naabrite Läti ja Leedu paviljonidest. Ooteaeg tasub kindlalt ära Saudi Araabia paviljoni, mida on auhinnatud Oscaritega kolme seal esitatud objekti eest, samuti ÜAE lumivalgesse paviljoni, milles tunneb eksimatult ära hispaania päritolu arhitekti Santiago Calatrava käekirja. Parim, kui EXPO jaoks on rohkem kui päev, siis saab tutvuda sügavamalt maailmanäituse motoga „ühendada mõtted, luua tulevikku“, mis on araabia mõiste «Al Wasl» interpretatsioon – ühendamine.

Al Wasl kuppel.
Al Wasl kuppel. Foto: Thea Karin

Selleks on kasulik külastada keskseid paviljone Alif, Terra ja Mission Possible kolmes eri regioonis, sinises, kollases ja rohelises, mis vastavad Mobility (mobiilsuse), Sustainability (järjepidevuse) ja Opportunity (võimaluse) mõttele.

Eesti paviljon asub Mobility alal otse suure kupli läheduses. Paviljon on päris väike, sinine valgus, laest alla rippuvad lambipallid, üks sein Click & Grow lillepottidest ning üle EXPO kuulsust saavutanud suitsuahju ja burgeritega. Ka robot-baarmen Yanu meelitab sinna mitmeid külastajaid. Omaanis saab proovida käte desinfitseerimist auruga ja teada viirukipuu kasulikkusest, Venemaa paviljonist saab saata kodustele kaarte, Rwandas on parim EXPO kohvi ja Jamaica omas maailma kallimaks peetud Blue Mountain coffee. Sinna vahele jääb visioonide paviljon, mille ekskursioon räägib Dubai transformatsioonist kõrbest moodsaks metropoliks, mille peaministri ja valitseja šeik Muḩammad bin Rāshid Āl Maktūm´i portree ilmub peale päikeseloojangut ning Eesti tiimi kaunist tuvide show’d kupli projekteerimispinnale. See on aeg, mil EXPO muudab oma olemust, paviljonid säravad värvides, tänavatele ilmuvad muusika- ja tantsugrupid, kupli sisemuses looklevad lilled ja tekivad 1001 öö linnad. Siis saab seal jalgu puhata või minna imetlema 13 meetri kõrguselt muusika saatel vertikaalselt alla langevaid laiu veejugasid, mida peetakse EXPO üheks suurepärasemaks atraktsiooniks – «EXPO Water Feature». EXPO-lt väljudes on tunne, nagu saabuksid teisest maailmast. See tunne kordub veelkord, kui seekord päevane Air Balticu lend imeliste vaadetega üle Iraani õhuruumi toob tagasi vee, klaasi, metalli futuristlikust kullasest ja liivasest päikesesärast.

Ka Saudi Araabia paviljon on imeline.
Ka Saudi Araabia paviljon on imeline. Foto: Thea Karin

Dubai – kui Eestist tulla, on vaja eelnevalt teha PCR test, mille kohta täpse informatsiooni leiab välisministeeriumi leheküljelt «Reisi targalt». Vaja läheb seda veelkord, sisenedes EXPO alale, seda aga ainult mittevaktsineeritutel, ülejäänud näitavad ette vaktsineerimistõendi. PCR testi saab teha ka EXPO-l. Tõendeid ei ole vaja ette näidata hotellis, restoranis, kaubamajas.

Kuna EXPOt saavad külastada ka mittevaktsineeritud, siis igaühel, kelle on päevapilet, on õigus saada tasuta RT-PCR-Test «DHA Expo 2020 Testimiskeskuses». Kellel on mitmepäevapilet, selell on õigus saada maksimaalselt 3 tasuta testi.

Vaktisneeritutel tasuta testidele õigust ei ole.

Rohkem reisilugusid leiab lehelt reis.postimees.ee.

.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles