SEITSE KÜSIMUST Rene Satsi loodab, et ta siiski pole psühhopaat

Reisile.ee
Copy
Rene Satsi (sellel fotol Pakistanis) tirles läbi pandeemiaperioodi mööda maailma nagu värten, kuid leidis aega ka Eesti läbi reisida.
Rene Satsi (sellel fotol Pakistanis) tirles läbi pandeemiaperioodi mööda maailma nagu värten, kuid leidis aega ka Eesti läbi reisida. Foto: Erakogu

Kirjanik ja maailmarändur Rene Satsi ütleb, et reisimine ei pane teda end süüdlaslikult tundma. «Ma ei suuda kuidagi samastuda inimestega, kes päästavad planeeti sellega, et nad ei lenda. Reisimine on üks väheseid asju mis elus on mõttekas ja paratamatult jätab ühest kohast teise liikumine maha ökoloogilise jalajälje. Ma söön vähem liha ja lendan ikka.»

Mis on see koht, kuhu ikka veel tahaksite tagasi minna? Miks?

Tahan tagasi minna Afganistani. Ma ei jõua ära oodata, millal Taliban otsustab, et neile on turism majanduslikult kasulik. Pakun, et see juhtub umbes aasta pärast.

Afganistan on tänu oma kultuuriloole üks huvitavamaid paiku maailmas.

Milline teie senistest sõitudest on osutunud kõige katsumusterikkamaks - ja miks?

Üks huvitavamaid ja raskemaid reise oli aeg, kui veetsin kuu Myanmari džunglis koos kohalike vabadusvõitlejatega. See õpetas mulle enda kohta seda, et ma ei viitsi mägedes üles ja alla ronida ning peaksin enda jaoks valima reisid, mis ei nõua suurt füüsilist pingutust.

Mille pikale reisile minnes kindlasti endaga kaasa võtate?

Pikale reisile minnes võtan alati kaasa suure noa. See aitab igasuguse toiduga toime tulla, läbi lõigata sassi läinud telginöörid ja loob võltsi turvatunde.

Soovitage mõnd toredat paika Eestis, kus end alati hästi tundnud olete?

Ma käisin augustis kuu aega Eestis ringi, et kirjutada raamat Eesti loodusest. Avastasin enda jaoks esimest korda elus Soomaa - Eesti loodus võib olla nii ilus, et olen siiani jahmunud. Soovitaksin kõikidele rappa minna.

Mille pärast reisimise eel närveerite?

Mina ei närveeri üldse. Minu naine ütleb mõnikord, et ma olen psühhopaat - ma loodan, et tal ei ole õigus.

Rene Satsi (pildil küll Pakistanis) on pandeemiaperioodil tundnud suurt puudust autentsest Tai köögist. «Terves Eestis ei ole võimalik saada audentset Tai suppi. Isegi Dublinis, kus ma elan, on vaid kaks restorani, mis suudavad sinuni tuua selle päris maitse ja sedagi mööndustega.»
Rene Satsi (pildil küll Pakistanis) on pandeemiaperioodil tundnud suurt puudust autentsest Tai köögist. «Terves Eestis ei ole võimalik saada audentset Tai suppi. Isegi Dublinis, kus ma elan, on vaid kaks restorani, mis suudavad sinuni tuua selle päris maitse ja sedagi mööndustega.» Foto: Erakogu

Kas lendaksite pigem kosmosse või sukelduksite Mariaani süvikusse?

Ma ei tea, mis koht on Mariaani sügavik aga ma pigem läheks kosmosesse, kui mulle võimaldataks unelmate reis. Olla selles mustas tühimikus on vist üks väheseid asju, millest ma unistan.

Millist praktilist reisikavalust tahaksite teistegagi jagada?

Ainukene praktiline soovitus minu poolt oleks, et istu maha ja mõtle kuus korda läbi, mida sa endaga kaasa võtad. Enamus asju, mida endaga kaasas tirime, me reisil ei kasuta. Mõtle läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles