SOOJA! ⟩ Kuhu saaks selle jubeda külma eest soodsalt plehku panna?

Täiendatud 5.01.2024
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Brrr... sellist külma pole siinkandis ammu olnud! 30 miinuskraadi paneb nii mõnegi unistama mistahes soojemast paigast. Kuid soe on kaugel. Seega kallis. Kerkinud käibemaksu ja tõusvate hindade tuules pole selleks enamikul raha.

Kas kusagil on ka soe ja soodne? Ja hea, kui see paik oleks mitte liiga kaugel. Malta on just selline paik. Aga arvesta sinna sõites, et kõrghooajaga täna tegu pole. Ja sind ootavad ka suhtlusaltid kohalikud, soodsad veinid ja kahe eelneva poolt võimendatud seiklused.

Saareriigil Malta saab nautida kaunist loodust, imelisi randu ja siinsetest hindadest märkimisväärselt soodsamat elu. Ideaalne koht, kuhu pakase eest pageda. On seal ka miinuseid?

Malta täna

Kes plaanib just nüüd Maltale sõita peaks arvestama, et tipphooaeg saare külastamiseks kestab Maist Septembrini. Maltal paistab sel nädalal päike ja sooja on 18 kraadi. Nii et päris rannailma oodata pole, aga veidi enamat kohalikust -28 külmakraadist siiski.

Otselennuga viivad kohale Lufthansa, Brussel Airlines ja Turkish Airlines. Kus on endiselt suvi? Kes tunneb, et sai sel aastal päikest ja palavust vähevõitu saab sõita Maltale suve pikendama. Saareriigile viib võrdlemisi odav otselend, majutuse hinnad tunduvad Eestist tulnule naeruväärselt madalad ning kogu riigile saab tiiru peale teha pooleteise euro eest.

Lugu kuulub Postimehe kullafondi ja ilmus Postimees Nädalas 2021. Pakume seda teile hea tuju teraapiaks külma vastu. Digiajakirjade lood on jaanuaris täies mahus kõigile avatud.

Valleta, Malta.
Valleta, Malta. Foto: Maria Vonotna/Shutterstock

Kohtumine krodilliga

«Vaata, beebi-krokodill!» Paadimehe hääl on vali ja nõudlik. Mittevaatamine on välistatud. Kõõritan – ongi kroku. Tehtud küll kivist, aga seal ta lesib, lõuad laiali. «Vaata, lillad korallid! Seal-seal! Tõuse üles, tõuse üles, siis näed!»

Tõusengi kitsas ja ohtlikult õõtsuvas paadis püsti ning upitan end üle ääre koralle kiikama. Loomulikult kaotan tasakaalu ja sekundiga on platsis paadimees, kes mind abivalmilt kinni püüab. Õige pea mõikan, et püstiseismine ja kummardamine polegi vajalik minule avaneva parema vaate tarvis, asi on temas endas. Aga mis seal ikka – kes seda kangelasemängu ja silmalõbu ikka pahaks paneb.

San Lawrenzi koopad väiksemal naabersaarel Gozol, Dwejras.
San Lawrenzi koopad väiksemal naabersaarel Gozol, Dwejras. Foto: Kristina Herodes
Kaljudel nägime krokodilli, beebi-krokodilli, kivisse tahutud nägusid ja muudki huvitavat. FOTO:
Kaljudel nägime krokodilli, beebi-krokodilli, kivisse tahutud nägusid ja muudki huvitavat. FOTO: Foto: Kristina Herodes

Retk on aus ja põnev. Kihutame läbi kitsaste koobaste ja meile näidatakse kätte iga vaatamisväärsem nurk. Nalja saame palju. Peagi tuleb paadimees lagedale kangema komplimendiga: «Sina kuninganna, tema printsess. Te olete täpselt ühesugused. Ema ja tütar?» Minust paar aastat noorema sõbranna jaoks on see nali kohe eriti naljakas. Minule veidi vähem - tunnen end nagu kõbi!

Merereis Gozo kaljude vahel oli lustlik ja üllatusi tulvil. Siin on seikleja ise - suu kõrvuni, juuksed tuuled sassis ja päästevest seljas. FOTO:
Merereis Gozo kaljude vahel oli lustlik ja üllatusi tulvil. Siin on seikleja ise - suu kõrvuni, juuksed tuuled sassis ja päästevest seljas. FOTO: Foto: Kristina Herodes
Minu mõni aasta noorem sõbranna Nele, kell osas selgus, et ta on tegelikult mu tütar. Elu nagu seebiooperis! FOTO:
Minu mõni aasta noorem sõbranna Nele, kell osas selgus, et ta on tegelikult mu tütar. Elu nagu seebiooperis! FOTO: Foto: Kristina Herodes

Gozo saarel Dwejra lahesopis pakkus seda retke meile üksildane noormees paari euro eest. Tore seiklus. Hiljem supleme sealsamas – vesi on 22 kraadi, kohalikud kõõritavad meid nagu napakaid taliujujaid ja sikutavad samal ajal sulejope hõlmu koomale. Ilm on ometi talvine – kõigest 26 kraadi ja lõõskav päike!

Malta – soe ja soodne. FOTO:
Malta – soe ja soodne. FOTO: Foto: Nele Talussaar
Väikese värvilise kalapaadi saab lõbureisiks rentida koos paadimehest giidiga mõne euro eest.
Väikese värvilise kalapaadi saab lõbureisiks rentida koos paadimehest giidiga mõne euro eest. Foto: Kristina Herodes

Kortse siluv võluvalgus

Päikesekiired on muidugi viltused nagu talvele kohane, kanget päiksekaitset vaja pole ja kella kuueks õhtul on kottpime. Nii et päevad Maltal pole just pikad. Aga niipalju kui valgust antakse, on see täiesti maagiline. Nagu hiigelsuur looduslik softbox - hajutab kortsud ja parandab jumet lausa võluväel. Olen vaimustuses! Saan muidugi aru, et see efekt kehtib tõenäoliselt ainult pildi peal, kuid see mind ei huvita - mulle meeldib seda valgusmaagiat uskuda ja tõe pähe võtta. Võrdlemisi väikesel saarel on alati türkiissinine meri lähedal ning päike peegeldub sealt tagasi sama ainulaadses pehmes spektris nagu Santorinil.

Tilluke Comino saar pakub eriliselt veetlevaid vaateid.
Tilluke Comino saar pakub eriliselt veetlevaid vaateid. Foto: Kristina Herodes
Maltal tasub kindlasti ette võtta mõni merekruiis veelgi väiksematele naabersaartele, sest mere poolt vaadatuna paistavad kaljulõhed ja koopad oma täies ilus.
Maltal tasub kindlasti ette võtta mõni merekruiis veelgi väiksematele naabersaartele, sest mere poolt vaadatuna paistavad kaljulõhed ja koopad oma täies ilus. Foto: Kristina Herodes

Mida teevad kaks blondi talvisel Maltal? Pidutsevad? Oo ei! See on ainus asi, mille poolest Malta ehk parim puhkusepaik pole. Linnakesed on vaiksed ja hooajavälise vaibiga, kogu peovärk on koondunud San Ġiljani (St. Julian’s), aga seal kõige vängemal moel. Alkoholiga üle ujutatud tänavatel on baar baaris kinni, sekka härrasmeeste klubid ja pealetükkivad neoontuled. Pole just meie masti paik. Enamikus linnades leiab elava muusika ja toatäie rõõmsaid inimesi. Valletta on veidi elavam, eriti vanalinna osa. Kohalikud on väga sõbralikud, suhtlusaltid ja viisakad. Väikese saare üsna kole ajalugu on küllap geenide kaudu rahva pigem ettevaatlikuks muutnud.

Kõige maagilisem asi Malta saarel on valgus, mis peegeldub tagasi alati piisavalt lähedale jäävalt türkiissiniselt veelt.
Kõige maagilisem asi Malta saarel on valgus, mis peegeldub tagasi alati piisavalt lähedale jäävalt türkiissiniselt veelt. Foto: Kristina Herodes

Maltal kasulik teada:

Kohale viib otselend, mida pakub mitu lennufirmat.

Bussiliiklus katab kogu saare, laadi alla Tallinja äpp.

Laevaliiklus on tihe – on odavad liinilaevad ja kallimad kruiisid.

Öömaja on soodne - Eestist tulnule lausa ehmatavalt soodne! Kui broneerid puhkuse samas paigas nädalaks, kukub hind veelgi.

Restoranide ja baaride hinnad jäävad Eestile alla.

Toitudest proovi värskeid mereande, kalapirukaid ja küülikuliha hautist.

Kohalikud veinid on viisakad, ehkki meid nende eest hoiatati - kannatab juua küll. Malta limoncello teeb aga Itaalia omale lausa silmad ette.

Kohalikud on sõbralikud, kuid ettevaatlikud.

Inglise keele tase keskmine - võib juhtuda, et sinust aru ei saada.

Bussiga igale poole

Avastame peagi, et saarele saab ülimalt mugavalt tiiru peale teha kohalikku bussiliiklust kasutades. Pooleteise euroga sõida kuhu tahad ja Tallinja äpp toimib kui kellavärk. Imekauneid randu leiab siit hulgaliselt.

Malta Rivieraks hüütud Il Bajja tal-Mixquqa (Golden Bay) on kaljude vahele peituv kuldne lahesopp, kus on rahvast harjumatult palju ja rannatooli eest nõutakse paarkümmend eurot. Koht on kaunis ja vesi sillerdavalt selge. Kuid parimad palad jäävad populaarsetest kohtadest enamasti paar sammu kõrvale, nii ka siin – kes viitsib väikest rajakest pidi üle kalju ronida, jõuab Tuffieha randa, mis on päris paradiis. Kaldaäärel ripub unenäoliselt kaunis, kuid üllatavalt sõbralike hindadega Singita rannarestoran ja vaated võtavad hinge kinni.

Malta Riviera Golden Beach. Kauneimad paigad leiab turistihordidest vasakule Tuffieha poole matkates, Il-Qarraba neemekitsusel.
Malta Riviera Golden Beach. Kauneimad paigad leiab turistihordidest vasakule Tuffieha poole matkates, Il-Qarraba neemekitsusel. Foto: Kristina Herodes
Maagilised Malta päikeseloojangud. Tuffieha laht.
Maagilised Malta päikeseloojangud. Tuffieha laht. Foto: Kristina Herodes

Ronime Il-Qarraba neemekitsusele. See on tõeliselt maagiline paik, millesarnast ma maailmas teist ei tea. Iga sekundiga muutub värvide mäng vees, taevas ja kaljudel. Istume ja imetleme nii, et ajataju täiesti kaob. Tagasi tuleb ööpimeduses koperdada.

Kõige imelisem osa Maltast on minu silmis loodus – terrassidena laskuvad mägised nõlvad, maalilised lahesopid ja ümbruskonna pisemad saared. Kauneimad on värvika ajaloo ja vapustava loodusega Gozo ja Comino, millest kumbki väärib omaette matkapäeva.

Ta’ Pinu basiilika Gozol seisab uhkelt künkal koos 47-meetrise kellatorniga.
Ta’ Pinu basiilika Gozol seisab uhkelt künkal koos 47-meetrise kellatorniga. Foto: Kristina Herodes

Kui ühe kogemuse eest ka hoiatame! Igal tänavanurgal üritatakse vabakäiguturisti kinni nabida ja vaatamisväärsusi pidi ukerdavasse tuuribussi toppida. Neist tasub targu eemale hoida, kui just pikem loksumine ei käi kokku ettekujutusega hästi veedetud puhkusest.

Paradiis on nurga taga

Comino saare maailmakuulus Bejn il-Kmiemen (Blue Lagoon) on täielikult kommertslik paik – nii kui noka võrratu vaate pealt eemale keerad, näed kirevaid putkasid, mille pidajad üksteise võidu ebavajalikku nodi ja ananasside sisse mahutatud kalleid kokteile müüvad. Igal oma muusikavalik, mis naabrist reipalt üle röögib. Enamik saabujaid just seal maha lartsatabki. Kuid üle mäenuki ronides avaneb samasugune ilu ilma massi ja mürata.

Kuulus Blue lagoon Comino saarekesel.
Kuulus Blue lagoon Comino saarekesel. Foto: Kristina Herodes

Teeme tillukesele saarele tiiru peale – see on täiesti inimtühi, kuid matkateed on heas korras. Kohati küll limpsivad lained varbaid, kuna mõni teelõik kulgeb vee ääres, kaljude all. Ikka seesama püha tõde: enamik turiste on liiga laisad, et saare tõelistest aaretest osa saada, ja see on matkahimulistele avastajatele puhas boonus. Kohti, kus täiesti omaette olla ja soovi korral ka alasti ujuma minna – neid leiab Maltal vähimagi vaevata. «Miks me siia juba varem tulla ei taibanud?» See oli ainus mõte, mis Malta reisil hinge kriipima jäi.

Külluslikud puuviljavaagnad on osa Maltast. Kohapeal kasvatatakse enim sidruneid ja apelsine, millest tehakse kohalikku limoncello’t ja apelsinimarmelaadi.
Külluslikud puuviljavaagnad on osa Maltast. Kohapeal kasvatatakse enim sidruneid ja apelsine, millest tehakse kohalikku limoncello’t ja apelsinimarmelaadi. Foto: Kristina Herodes
Malta – soe ja soodne. FOTO:
Malta – soe ja soodne. FOTO: Foto: Nele Talussaar
Väikesele Veneetsiale viitav Sliema.
Väikesele Veneetsiale viitav Sliema. Foto: Kristina Herodes
Uksekoputid on siin saarel tähtsad detailid – neid kohtab kõikvõimalikes põnevates vormides.
Uksekoputid on siin saarel tähtsad detailid – neid kohtab kõikvõimalikes põnevates vormides. Foto: Kristina Herodes
Lopsaks eksootiline loodus naudib aastaringseid plusskraade ja päikest.
Lopsaks eksootiline loodus naudib aastaringseid plusskraade ja päikest. Foto: Kristina Herodes
Türkiissinine meri, kaljud, koopad ja võrratud vaated Comino saarel. FOTO:
Türkiissinine meri, kaljud, koopad ja võrratud vaated Comino saarel. FOTO: Foto: Kristina Herodes
Päikest ka talvel. Kohalike jaoks on 20 kraadi sooja külm, kuid eestlane võtab südamerahus päikest. Pruuniks see siiski ei tee. FOTO:
Päikest ka talvel. Kohalike jaoks on 20 kraadi sooja külm, kuid eestlane võtab südamerahus päikest. Pruuniks see siiski ei tee. FOTO: Foto: Kristina Herodes
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles