AASIA PÄRL ⟩ Vaktsineeritud eurooplased saavad reisida Singapuri, aga päris hirmsatel tingimustel

Reisile.ee
Copy
Singapurist raamatu kirjutanud Liis Lassi sõnul on riik väga turvaline.
Singapurist raamatu kirjutanud Liis Lassi sõnul on riik väga turvaline. Foto: Erakogu

Singapur on  imelise kulinaariakultuuriga paigake, kuhu vanasti sõitsid maiasmokad üle planeedi sööma hainanipärast kanariisi, kalapeadest tehtud karrit, röstitud astelraid või hoopiski konnaputru. Singapur on ka arhitektuuriime ning troopika kohta vägagi puhas paik, kus korra ja turvalisuse tagavad üsnagi drakoonilised regulatsioonid, mis ulatuvad suuremate üleastumiste puhul piitsutamiste ja hukkamisteni. Pikka aega oli Singapur väga maadligi litsunud ka kooronaviiruse, kuid tänavu sügisel käis üle 728 ruutkilomeetrise riigikese korralik viiruselaine (mis nüüdseks taandumas). Lõpptulemusena on Singapur otsustanud pikka aega suletuna hoitud piire paotada, kuid seda siiski vägagi ettevaatlikult.

Mõnda aega laskis Singapur üle oma piiride vaid üksikutest piirkondadest pärit reisijaid. Väljavalitute hulka kuulusid kuni 6. detsembrini näiteks reisijad Soomest, Taanist, Itaaliast, Bruneist, Hollandist, Suurbritanniast, USAst ja veel mõnest üksikust riigist, kuid 6. detsembri südaööst paistab Singapuri immigratsiooni- ja kontrollpunktide ameti ehk ICA kodulehe põhjal karantiinivaba reisimise võimalus laienevat kõigile Euroopa Liidu digitaalse koroonasertifikaadi süsteemi raames väljastatud koroonasertifikaatidega reisijaile.

Foto: Kuvatõmmis ICA lehelt

Tõsi, veel pole selget kinnitust, et Eesti oleks tunnustatud näiteks Soomega võrdseks VTL riigiks, mis võib teoorias tähendada, et karantiinivabaks reisimiseks peab vaktsineeritud eestlane reisi eel kaks nädalat Soomes olema. Loodetavasti toob lähitulevik siin rohkem selgust. Samas on neil eestlastel, kellel väga suur tahtmine Singapuri minna, seda juba praegu võimalik ikkagi teha kümneks päevaks kodu- või hotellikarantiini jäädes (selle protseduuri lühikirjeldus on artikli lõpuosas).  

Kokku kaheksa testi

Igal juhul pole Singapuri karantiinivaba külastamine just üleliia lihtne, sest vaja on teha tervelt kaheksa koroonatesti. Üks tuleb teha enne reisi, üks kohe Singapuri saabudes ning seejärel 2., 4., 5. ja 6. päeval neli testi tuleb ise teha ning 3. ja 7. päeval kaks koroonatesti teha järelvalve all. Lisaks on reisijad kohustatud Singapuris viibimise ajal kasutama äpi TraceTogether ning tagama, et neid Singapuris viibimise ajal kogu aeg e-posti või telefoni teel kätte saab. Lisaks tohib Singapuri karantiinivabaks külastamiseks saabuda vaid spetsiaalsete Vaccinated Travel Lane otselendudega ning peab olema reisikindlustus minimaalselt 30 000 dollarilise kattega. 

Alternatiivne meetod Singapuri külastamiseks on Eesti kodanikel kümnepäevase karantiiniga ettebroneeritud hotellis või kodumajutuses. Sel juhul pääseb vaid 3 testiga. Põhjalikumat infot leiab aadressilt safetravel.ica.gov.sg.

Lõpuks meeldetuletus, et Singapuri reeglid on kurikuulsad oma ranguse poolest ega pruugi mõnusat puhkamist kõigi jaoks soosida. Näiteks mõisteti hiljuti kuueks nädalaks vangi britt, kes avalikus kohas tabati ilma maskita.

Foto: Kuvatõmmis ICA lehelt
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles