TÄHTIS ⟩ Kui need asjad matkale minnes maha unustad, pole ellujäämine sugugi kindel (1)

Copy
  • Kümne päevaga võid matkal kaotada isegi kümme kilo!
  • Kaasa võetud varustusest sõltub ellujäämine.
  • Avaldame salajase efekti, mis mägedel inimesele on.

Mai lõpus - juuni alguses läheb lahti matkahooaeg. Just nüüd on paras aeg üle vaadata, mida kotti panna ja mida mitte. Miks see tähtis on? Sest mägedes ellujäämine sõltub otseselt sellest, kas sul on õige varustus kaasas või ei.

Teeme asja sulle võimalikult lihtsaks. Siin on spikker, mida kaasa võtta ja kuidas mägimatkadega algust teha. Arvesta, et iga ebavajalik asi on lihtsal koorem, mida päevast päeva kaasa vead. Kuid samamoodi sõltub su turvalisus kaasa võetud varustusest!

Hea matkavarustus on muidugi investeering. Kui kõik korraga osta, siis tuleb summa päris kopsakas. Meie oleme varustuse hankinud aastate jooksul, investeerinud jupike haaval. Ja mis on selle kraami suur pluss - need asjad kestavad! Matkariietest pole mul paarikümne aasta ja raju ronimise peale mitte ükski veel katki läinud. Saapad muidugi kuluvad. Samuti lähevad katki kindad ning päikeseprille tasub kohe mitu paari kaasa võtta - ühele sa ikka peale istud.

Alpiklubid on kullaauk!

Astu enne mägedesse minekut mõne klubi liikmeks, saad majutuse ja toidu poole soodsamalt. Lisaks saab sealt kasulikku nõu. Üks meie lemmikuid on Itaalia Alpiklubi kuid sarnased on Austrias, Saksamaal, Pranstusmaal, enamvähem igal pool kus mõni mägi leidub. Klubid teevad koostööd ja aktsepteerivad võrdsete õigustega ka kõigi teiste klubide liikmeid!

Paljud arvavad, et niisama mäkke minna ei saa. Mägimatk?! See on ju kohutavalt keeruline ja kättesaamatu? Aga nii see ei ole. Matkamine on täiesti loomulik tegevus, mille igaüks vähemalt korra elus võiks ette võtta. Elamused on nii ägedad, et lausa muudavad elu. Olen veendunud, et eestlase hingele mõjuvad mäed erakordselt hästi. Mis sellest, et mingi saatuse vingerpussina meile siin ühtegi püsti pandud pole. 

Loe ka: Kristina Herodes | Pomm ja rakett, hurraa! «Me veel näitame neile ukrainlastele!»

Mägede vaated on nii kaunid, et on panevad elu hoopist teise pilguga vaatama.
Mägede vaated on nii kaunid, et on panevad elu hoopist teise pilguga vaatama. Foto: Kristina Herodes

Lähemal, kui paistab

Kui mõnest tipust pilk üle avaruste heita, tundub kõik otsekui peo peal ja nii ligidal! Tegelikult võib järgmine ahelik mitme päeva tee kaugusel olla… Vaat mägedesse mineku kui ettevõtmise puhul see õnneks ei kehti! Mägede suhtes tasub aukartust tunda – matk ja varustus tuleb läbi mõelda ning oma võimeid õigesti hinnata. Kuid karta pole siin kah midagi! See on pelgalt teadmatuseudu, mis mägimatka millegi hullult raske ja riskantsena näitab, ja seda ma siinse looga laiali puhuda püüangi.

Ükskõik kui raske on ronimine - kõrgel avanevad vaated on seda alati sajakordselt väärt!
Ükskõik kui raske on ronimine - kõrgel avanevad vaated on seda alati sajakordselt väärt! Foto: Kristina Herodes

Minu enese sõprus mägedega algas sammhaaval. Veenda polnud mind vaja, kõrgused ja kaugused on alati tõmmanud. Esmalt võtsime ette väiksemad päevamatkad, siis lühemad retked populaarsetel radadel ja sealt edasi järk-järgult üha vabamad ja spontaansemad tiirud. Mägironimine on tehniline, mägimatkamine enamasti ei ole. Sa ei pea isegi teab mis vormis olema, et matkal toime tulla. Jaksad paar korrus trepist üles joosta, siis saad hakkama! Kui ära väsid, tõmbad lihtsalt hinge või võtad tempot maha, ega keegi ei ütle, kui kiiresti pead liikuma.

Sind võiks huvitada ka: VAATAMIST VÄÄRT | Nii tibatillukene kodu, et seal sees ei mahu püstigi seisma!

Sõbraga mägedesse minna on kõige toredam, kuid seltskonna pärast pole tegelikult vaja muretseda. Mägedes liikuv rahvas on kuidagi omamoodi ühe laine peal, mõttekaaslasi üle maailma leiab imelihtsalt ning matkamõnuga kaasnev sügav sisemine rahu teeb kontaktid positiivseks ja probleemituks.

Matkakepist ja seljakotist improviseeritud pesukuivatuspuu. Mida vähem rõivaid, seda sagedamini neid pesema peab, sest matkates voolab higi tavaliselt kosena.
Matkakepist ja seljakotist improviseeritud pesukuivatuspuu. Mida vähem rõivaid, seda sagedamini neid pesema peab, sest matkates voolab higi tavaliselt kosena. Foto: Kristina Herodes

Pakkimise koha pealt kehtib reegel: mida suurem kogemus, seda kergem kott. Alguses oli minulgi kiusatus igasugu edevuseasju kaasa tarida, enam ma seda ei tee. Kõik olgu kompaktne, funktsionaalne ja vajalik. Esimestel matkadel nuputasin ja pusserdasin mitu päeva, enne kui kraam koos. Nüüd kulub paarkümmend minutit. Oleme elukaaslasega nii matkavilunud, et võime spontaanse mõtte ajel lennupiletid osta ja mäkke kapata. Sina saad mõistagi kergemalt läbi – võta nimekiri ette, loobi kotti ja korras!

Pakkimise koha pealt kehtib reegel: mida suurem kogemus, seda kergem kott.

Korralik kaart on tingimata vajalik! Rajad on küll märgistatud, aga topelt teada on kindlam. Mägedes levi peale loota ei saa.
Korralik kaart on tingimata vajalik! Rajad on küll märgistatud, aga topelt teada on kindlam. Mägedes levi peale loota ei saa. Foto: Kristina Herodes

Mägedesse paki kaasa

1. Seljakott. Korralik, raamiga, maht sõltuvalt matka pikkusest-keerukusest umbes 40–70 liitrit. Pane tähele, et kaljudel ronida soovides on iga millimeeter ja gramm otseselt tunda, via ferrata lõike valides peab kott olema nii väike kui võimalik. Alternatiiv on jätta suurem pagas mägimajakesse, käia ronimas päevaretkena ning pöörduda õhtul tagasi peatuspaika.


2. Matkasaapad. Pahkluud toetavad, tugeva protektortallaga, mägede ja plaanitud tegevuse jaoks mõeldud ning kindlasti sisse kantud. Kaljune ning jäine maapind pole naljaasi - see sõna otseses mõttes lõhub ära kõik pehmemad jalatsid ning samamoodi sinu jalad, kui need pole saapaga kaitstud. Ka kõrge äär on oluline - ma olen absoluutselt IGAL matkal kohanud mõnd väljaväänatud pahkluuga reiselli. Põhjus alati sama - liiga madal jalats.


3. Matkasokid. Vähemalt 2 paari, tingimata pikad. Soovitan meriinot – pole palav, pole külm, kerge ja mugav. Siidikiud, hõbedakiud, vill on samuti head. Puuvill - täiesti keelatud! Sünteetika puhul tunned raskel matkal nagu umbne kilekott oleks jalas, isegi kui sama sokk tavalisel jooksutiirul on hästi funktsioneerinud, mägi on tõsisem asi!


4. Matkakepid. Vältimatu! Tõusudel on kepid toeks, laskumistel säästavad põlvi, libedal on lisajulgestuseks. Enamus kukkumisi, taskaalukaotusi ja traumasid juhtub seepärast, et keppe pole või ei osata neid korrektselt kasutada.


5. Vihmariided. Mägedes kohtab kõikide aastaaegade ilmasid sageli ühel päeval ja vaheldumisi koos, märjaks saad nii või naa, ole selleks parem juba ette valmis. Paljudel matkakottidel on vihmakile juba kaasas, aga kui seda pole, siis võta kaasa. Vastasel juhul on peale esimest vihma kohe kõik su asjad vettinud.


6. Talveriided. Ehk sulgkerge mägimatkajope, mida saab tibatillukeseks kokku pakkida, termokiht, kindad, puhv ja müts.


7. Suveriided. Orus on jube kuum. Paar tehnilist särki, lühikesed püksid, kerge tuulejakk.


8. Pesu. Minimaalne hulk, kaval on valida sportlik stiil, mis ajab asja ära ka päevitusriietena. Mul on reaalselt vaid kaks komplekti - 1 seljas, teine pesus.


9. Nutiriided. Matkapüksid, mida saab kanda lühikeselt või pikalt, ja siidikiuga või meriinosärk, mis on jahutab või soojendab just nii nagu vaja. Minul on alati kaasas tuub – sall, müts, pluus, seelik ja kleit ühes. Neid kasutades pääsed poole kergema kotiga!


10. Peakate. Näiteks nokats, sest päikepisteoht on täiesti reaalne. See on meeletult tähtis detail - peakatte puudumine võib saatuslikuks saada!


11. Matkakindad. Kerged, tugeva peopesa ja poolpika sõrmeosaga – hea ronida ja keppe hoida. See on samuti kriitiline. Ohtlikel kettidega julgestatud järsakutel ei ole palja käe haare lihtsalt piisavalt stabiilne, et sind ellu jätta!


12. Päikeseprillid. Tugeva kaitsefiltri ja laia kaitsva küljega, hästi peas püsiva sangaga. Lumepimeduse oht! Ka see on kriitiline, ilma päikeseprillideta pole võimalik mägede eredas päikeses hakkama saada, sa ei näe korralikult, su silmad saavad viga, sead ennast mõttetult ohtu.


13. Matkakosmeetika: päikesekreem UV-filtriga vähemalt 50+, multifunktsionaalne pesugeel, niisutav kreem, kristall, kamm. Iga asja puhul arvesta, et tassid seda terve retke, kas ikka tasub? Päikesekaitseta ei saa üldse - olgugi õhk jahe on päikese intensiivsus nii hull, et põled ära juba esimesel tunnil. 


14. Matkalina – nõutav enamikus mägihüttides. Soovitan siidikiuga, elastset varianti, jäigad kangad kipuvad rebenema. Viimasel ajal on paljudes hüttides nõutav hoopis magamiskott. Kontrolli reegleid enne teeleminekut.


15. Pealamp. Mägedes läheb pimedaks mõne minuti jooksul. Ja juhul kui sa päikeseloojanguks pole kohale jõudnud, siis arvesta - kottpimedatel järsakutel pimedas koperdada on väga eluohtlik.


16. Veepudel(id) – kerge, tugev, hästi suletav, taastäidetav. Arvesta distantsi, temperatuuri, oma kehakaalu ja liikumise intensiivsust ja liida alati tagavaravesi juurde. Lisaks elektolüüdid pulbrina, mis aitavad kehal vett omastada, suureks abiks dehüdratatsiooni korral ja ka ennetuseks.


17. Hädaabiamps. Sõltumata toitumisplaanidest olgu alati kaasas kõrge energiasisaldusega suutäis. Mis siis saab kui äike või imamuutus sunnib paigale? Kui võtad vale tee? 


18. Multi-taskunuga. Alati on vaja läinud ja iial ei tea ette, milleks.


19. Korralik kaart ja kaarditasku. Ära looda navigatsiooniäppidele, mägedes tihti puudub levi. Nii et harju tagasi ajale, mil nutikaid navigatsiooniseadmeid veel polnud. 


20. Emergency blancet ehk väike termorätt, mis vajadusel su elu päästab. See ei kaalu suurt midagi, aga tähendab palju. 


21. Matka-käterätt. Väike, hea imavuse ja kiire kuivamisvõimega, teeb vannilina töö!


22.Via Ferrata kitt ehk baasjulgestusvahendid avatud järsakutele ja seintele. Kui tahad ronida, siis kasuta ka julgestust! Õnnetused juhtuvad enamasti algajatega, kes pole osanud julgestust kaasa võtta ning väga osavatega, kes on liiga ülbed ja ennast täis, et julgestust kasutada. Ning neid surmajuhtumeid on igal aastal kümneid. Pane end kaljul korralikult kinni ja libisedes pääsed ehmatusega, nii lihtne see ongi! Arvesta, et vöö ja karabiinid kaaluvad 1kg.


23. Köis ja karabiinid. Juhul kui plaanid ka tehnilisemaid lõike. Arvesta, et korraliku julgestuse loomiseks köiega pead enne minekut selgeks õppima ka sõlmed ja füüsikaseadused! 


24. Kiiver. Ronides ja kivivaringulõikudel on mõistlik pead kaitsta. Saab koti külge panna, nii et ruumi ei võta. Kaalub vähe. Aga pea on sul ju üks ja ainus! Taaskord karm statistika - õnnetuste ja varingute puhul on tihti ainsad ellujääjad need, kel korralikult kiivrid peas olid.


25. Kassid – saad turvaliselt liikuda ka lumel ja jääl, mida kohtab keskmäestikes kogu suve. Juulikuus lumi maas - täiesti tavaline! Meie oleme korduvalt ilma kassideta inimesi päästnud ja üle jäiste lõikude aidanud. On olukordi, kus ilma kassideta on mõttetult eluohtlik või isegi täiesti võimatu edasi pääseda.

Kassid on kavalad asjad, mis lähevad saapa alla ja millega liikuma harjub väga ruttu. Kümme minutit ja asi käpas.
Kassid on kavalad asjad, mis lähevad saapa alla ja millega liikuma harjub väga ruttu. Kümme minutit ja asi käpas. Foto: Kristina Herodes

Muidugi pea silmas, kuhu valitud rada viib, vastavalt sellele läheb siis tarvis nimekirja lõpus loetletud tehnilist kola. Kui lumevööndisse ei tõuse, siis kasse vaja pole. Mõnel kergemal päevamatkal saab ka selleta läbi. Isikliku katsetamise ja ämbrite kolistamise asemel saad kasutada meie kogemusi ning juba esimesel matkal kergemat kotti nautida.

Müts on peamine - aktiivne päike üleval ei halasta.
Müts on peamine - aktiivne päike üleval ei halasta. Foto: Marko Külaots

Kuhu matkata?

Esimeseks mägimatkaks on kaval mõte valida mäed, kus liikumine on kergeks tehtud. Euroopas leidub selliseid kante, kus matkarada mägedes on pea sama lihtne nagu meil RMK matkarada – teed on märgistatud, sobivate vahemaade taga paiknevad hütikesed, mis pakuvad kehakinnitust ja askeetlikku öömaja... ja see tähendab kohe toidu ja telgi võrra kergemat seljakotti. Fantastiliselt kaunid on Šveitsi, Prantsuse, Itaalia ja Austria Alpid ning Prantsusmaad, Baskimaad, Katalooniat ja Andorrat ühendavad Püreneed.

Ameerikas on samuti ohtralt tsiviliseeritud stiilis matkateid, näiteks sellistes rahvusparkides nagu Yosemite, Pinnacles, Zion, Arches, Canyonlands, Rocky Mountain, Yellowstone, Bryce, Escalante jpt.

Kõikjal leiab lugematul hulgal kergemaid ja keerukamaid, kõrgemaid ja madalamaid, lühemaid ja pikemaid matkateid, vali vaid välja ja asu teele. Matkal võib ette tulla ootamatusi ja raskeid kohti, kuid tea, et millegi alustamine on alati kõige raskem.

Mägedes on tavaline, et kõik aastaajad võivad ühel ainsal päeval koos olla ja saab nii lume kui suve.
Mägedes on tavaline, et kõik aastaajad võivad ühel ainsal päeval koos olla ja saab nii lume kui suve. Foto: Marko Külaots

Mida mägimatk annab?

Neuroteadlased on ammu kindlaks teinud, et kõigi inimeste soov on kogeda õnnetunnet, kuid see polegi niisama lihtne vigur, mis vaevata välja tuleks. Isekuse tasandil võib elu sulle kinkida mida tahes, kuid see teeb õnnelikuks vaid hetkeks. Järgneb hirm ja kaotusevalu. Anum ei saa kunagi täis. Meie hingepõhjas on soov kogeda midagi suuremat kui ise, kõrgemat kui ego, midagi igavest ja jumalikku. Olla osa suuremast pildist ja tähendusest.

Kõlab veidi uhhuult ja ebapraktiliselt, kuid ega mingit muud valemit õnnelik olemiseks väga kusagil vedele. Saamiserõõm on üürike, andmiserõõm igavene. Meetodeid osaduse saavutamiseks on palju ja erinevaid, olen neist mõndagi edutult proovinud, kuid mäed pakuvad uskumatult lihtsa otsetee. Võid olla vaimse arengu teel alumise pulga peal või lausa nina vee all – mägedes koged oma väiksust ja loodusega üks olemist. See on kirgastav ja vabastav! Kõik mured, jagelemised, oma õiguse tagaajamised – enam need sind ei paina. Pisiasjad. Tuled riskantsest kohast läbi, jääd ellu ja koged tänulikkust, ilma et seda treenima peaksid. Ning matkalt naastes tunduvad argielu raskused kõik puhas sanatoorium. Skaala muutub ja kokkuvõttes oled õnnelik mägedes ja püsid kõvasti õnnelikum ka sealt alla kobides.

Viis-kuus tundi tõusu ja järjekordne hingekosutavalt kaunis kuru ja lummavad vaated, mida ei näe mitte kusagil mujal. Mägedes saab nähtud vaev alati rikkalikult tasutud!
Viis-kuus tundi tõusu ja järjekordne hingekosutavalt kaunis kuru ja lummavad vaated, mida ei näe mitte kusagil mujal. Mägedes saab nähtud vaev alati rikkalikult tasutud! Foto: Marko Külaots

Kui selline kasu sulle pragmaatikuna hoomamatuks jääb, siis võta ainelised argumendid. Mäeõhk parandab oluliselt sinu füüsilist võimekust, ega alpimajad mingi nali ole! Saad seda kasutada märgatavaks tulemuse parandamiseks mis tahes spordialal või niisama elamiseks – energiat on rohkem, tervisemuresid vähem.

Saad kogemata üliheasse vormi. Mägedes vihud kaheksa tundi jutti rasket kardiotreeningut nii, et ei pane tähelegi. Isegi kui iga õhtu pesukausisuurusi pastaportse alla vitsutad, võtad alati alla. Mina kaotan keskmiselt seitse kuni kümme kilo umbes kümnepäevase matkaga, ja see pole üldse erandlik.

Mina kaotan keskmiselt seitse kuni kümme kilo umbes kümnepäevase matkaga, ja see pole üldse erandlik.

Sa näed asju, mida muidu iial ei näeks! Igasugu platvormid ja tõstukid ja autoteed küll viivad mägedesse, kuid niimoodi nähtav ilu pole isegi üks protsent sellest, mis sulle avaneb tõeliselt mägedesse ronides. Vaated on hingematvalt kaunid. Olen mitu korda mõnd panoraami nautides tundnud tõelist joovastust, et midagi nii kaunist pole mu silmad veel näinud, ja selle pärast tasus iga samm siia ronides ikka tuhandekordselt ära! Kuid mäed üllatavad mind taas ja taas ning see vaimustus ei lahtu vist iialgi.

Salajane efekt

Et kõik ülearu positiivses toonis ei lõppeks, pean siiski lisama veel ühe toime, mis mägedel inimesele on. Keha, hing ja energeetika lähevad seal nii imelisse harmooniasse ning meeled saavad sedavõrd laetud, et mägimatk mõjub kokku nagu sõltuvust tekitav aine. Võib ju öelda, et sa pole päriselt elanud, kui pole kordagi mägedes käinud. Aga mina lisaksin siiski ausa hoiatuse, et korraga asi vaevalt piirdub. Kui jala mägedesse tõstad, tahad sinna kindlasti tagasi.

Kui lumepiirist kõrgemale ei kipu, kasse vaja pole. Kuid see 700g täieliku liikumisvabaduse eest tasub end tavaliselt siiski ära.
Kui lumepiirist kõrgemale ei kipu, kasse vaja pole. Kuid see 700g täieliku liikumisvabaduse eest tasub end tavaliselt siiski ära. Foto: Kristina Herodes

Lugu ilmus Postimehes mais 2019. Seda on kaasajastatud ja täiendatud 30.mail 2023. Matkavarustuse soovitused kehtivad aga ka täna. Head matkahooaja algust!

Ja tähelepanu

Kes soovib Alpides, Püreneedes, Dolomiitides või mujal tuntud radades matkata, siis on viimane hetk broneerida endale majutused hüttides. Populaarsetes mägimajakestes on kohad juba täis! Arvesta, et meilidele vastamise kultuur ei ole Itaalias, Prantsusmaal ja Austrias sugugi nii kiire nagu meie siin harjunud oleme. Kindlam on alati oma saabumine telefoni teel üle helistada. Samuti kehtib enamikel juhtudel huvitav «telefoni eelis» - ametliku broneeringukeskkonna või kirja alusel on majakeses kohad viimseni täis. Kuid telefonis ilusasti paludes ja pikemalt lobisedes (kohalikus keeles loomulikult, inglise keele oskus on valdavalt napp) mingi ime läbi need paar kohta majaomanik ikkagi välja võlub. Tasub proovida!

Kommentaarid (1)
Copy

Teised ajakirjad

Tagasi üles