Populaarse telesarja «Troonide mäng» mõju: horvaadid paluvad, et turistid kuhugi mujale läheks

Elina Roosaar
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Vaid vähesed telesarjad suudavad mõjutada sihtkohtade arengut, üks neist on menukas «Troonide mäng».

Sari esilinastus aastal 2011. Sellest ajast saati on turism hoogustunud kõigis peamistes filmimispaikades: Islandil, Põhja-Iirimaal ja Horvaatias.

Kuigi sihtkohtade arendajad hõõruvad ilmselt rõõmust käsi, on sellel trendil ka oma varjupool. Näiteks kurdavad Dubrovniku (sarjas tuntud kui King's Landing) elanikud, et nende kodust on saanud Disneyland.

«Viisteist aasta tagasi pidin ma inimesi paluma, et nad Dubrovnikusse tuleks,» rääkis üks giid Telegraphile. «Nüüd ma palun, et nad kuhugi mujale läheks.»

Giidi mure on täiesti mõistetav, sest kui veel 2010. aastal külastas Horvaatiat umbes üheksa miljonit välisturisti, siis eelmisel aastal oli see number juba 18,4 miljonit. Enamik turiste suundub just Dubrovnikusse, mistõttu liikluses tekivad pudelikaelad ja pikad järjekorrad.

Islandit külastas 2010. aastal umbes pool miljonit turisti, 2018. aastal aga juba 2,2 miljonit reisiselli. Üheski teises sihtkohas pole turistide arv nii järsult kasvanud. Kuigi turismibuum aitas päästa Islandi majanduse, pelgavad kohalikud turismi üha suurenevat mõju. Juba praegu on Reykjaviki peamine poetänav odavatest suveniiripoodidest üleküllastunud.

Turistide arv on kasvanud ka Põhja-Iirimaal ja Hispaanias (täpsemalt Sevillas), kuid massiturismi üle veel ei kurdeta.

Skye saar ei ole oma etteastet sarjas veel teinud, kuid sel aastal peaks seal algama «Troonide mängu» eelloo filmimine. Ülerahvastatuse probleemi on saarel täheldatud aga juba praegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles