Lastega Hispaanias: meie esimesed (või ainsad) jõulud Andaluusias

Cathlin Tohver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaga jõulutuled on üle Euroopa kuulsad.
Malaga jõulutuled on üle Euroopa kuulsad. Foto: Cathlin Tohver

Ehmusin, kui nägin detsembri alguses toidupoes prouasid midagi innukalt arutamas, käes paber pealkirjaga «24. detsembri õhtusöök». Nii vara alustavad mõned pidusöökide ettevalmistamisega! Nüüd tean, et jõulud Andaluusias pole mitte ainult harras ootusaeg, vaid ka võimalus sõpradega kokku saada ja pidutseda.

Jõuluralli läks lahti koos esimese advendiga detsembri alguses, mil linnades süüdati jõulutuled: eri värvides elektrilambikesed, mis kauniteks mustriteks kokku põimitud ja üle tänava riputatud. Ja neid on palju! Tundub, nagu käiks linnade vahel võistlus, kes suudab uhkeima ja ilusaima valgusinstallatsiooni luua. Oma linna jõuluvalgustuse sisselülitamist koguneti vaatama perede kaupa. Costa del Soli suurimas linnas Malagas, mis on oma jõulutulede poolest kuulus üle Euroopa, käisime meiegi neid uudistamas. Üle peamise vanalinnatänava oli ehitatud hiiglaslik, kirikuvõlvi meenutav valguslagi, suurtest kõlaritest kõlasid tuntud jõululaulud ja valgus «tantsis» muusika saatel. Rahvast oli tohutult ja kõik laulsid kaasa. Meeleolu oli ülev ja jõulune.

Hispaanlased on katoliiklased ja viiendik neist käib igal pühapäeval kirikus. Samas kipub siingi, nagu kõikjal Euroopas, ilmalik elu võimust võtma. Nii on üle poole rahvast samasooliste abielude poolt ja kolmanda riigina maailmas nad selle ka seadustasid. Kuid jõulude ajal on kirik muidugi tähtis. Jõulusõimedes kujutatakse jeesuslapse sündi, imekaunite ja detailirohkete stseenide taustaks on Petlemma linn ja tolleaegne eluolu ning peategelasteks loomulikult Maarja, Joosep ja beebi Jeesus. Sellised sõimed, mida tükk tüki haaval aastate jooksul kogutakse, on üles seatud ka inimeste kodudes, ja see on sealkandis ehitud kuuse asemel peamine jõulukaunistus.

Kui Eestis on jõuluootus pigem harras ja vaikne aeg, siis Hispaanias pakub see lisavõimaluse pidutseda ja rõõmsalt aega veeta. Juba enne jõule võis näha, kuidas pered, sõbrad ja tuttavad vastastikku külas käisid, grillipeo lahti lõid ning klaase kõlistades «Feliz Navidad!» hõikasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles