Need populaarsed sihtkohad seisavad silmitsi tõsise ohuga

Elina Roosaar
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakarta
Jakarta Foto: Leo Lintang / PantherMedia / Leo Lintang / Scanpix

Panime Matador Networki abil kokku nimekirja suurlinnadest, mida ähvardab uppumisoht.

Jakarta

Indoneesia pealinn vajub kõige kiiremini, juba praegu asub 40% linnast allpool merepinda. Vajumise põhjus on peamiselt seotud linna puuduliku infrastruktuuriga: puudub toimiv veesüsteem, mistõttu linnaelanikud kasutavad põhjavee saamiseks tavaliselt erakaevusid. Alanev põhjavee tase aga mõjutab maapinna stabiilsust. Lisaks on piirkonnas probleemiks pidevad üleujutused.

London

Londoni vajumise põhjust võib otsida viimasest jääajast. 11 000 aastat tagasi oli Šotimaa kaetud liustikega. Tänaseks on liustikud sulanud ning Šotimaa kerkib, kuid Suurbritannia lõunaosa vajub. Üleujutuste takistamiseks on küll rajatud Thamesi Barjäär, kuid juba praegu kasutatakse seda terastammi 6-7 korda aastas, kuigi alguses arvati, et üle kolme korra aastas seda vaja ei lähe.

Dhaka

Bangladeshi pealinn on õnnetus olukorras peamiselt seetõttu, et Bengali lahe veetase tõuseb kümme korra kiiremini kui maailmamere veetase. Lisaks mõjutavad Dhakat ka põhjavee kaevandamine ja tektooniliste plaatide liikumine.

Bangkok

Bangkoki vajumine on omamoodi irooniline, kuna selle põhjuseks on just kõrgustesse pürgimine: hiiglaslikud pilvelõhkujad põhjustavad pinnase kokkuvajumist.

New Orleans

Ka New Orleansi vajumist põhjustab peamiselt ebamõistlik inimtegevus: põhjavee ja maavarade liigne kaevandamine. Lisaks põhjustab probleeme viimasel jääajal alguse saanud maapinna liikumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles