Brasiiliast leiad tõeliselt erakordsed ujumislaguunid

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Irini Vougiouka / Wikimedia Commons

Brasiilia kirdeosas Maranhão osariigi territooriumil Baía de São José lahe ääres asub rahvuspark nimega Lençóis Maranhenses, mis on kuulus oma laguunide poolest.

See rahvuspark, mis on asutatud 1981. aastal ja käesoleval ajal hõlmab ca 1550 ruutkilomeetrit, on loodud piirkonna ökosüsteemi kaitseks. Tegemist on madala ja suhteliselt lameda alaga, mis on kaetud suurte liivadüünidega. Aeg-ajalt on osa liivadüünide alast üleujutatud – siis tekivad düünide vahele omapärased veega täidetud laguunid.

Esmapilgul vaadates tunduvad Lençóis Maranhensesi valged liivadüünid olevat tüüpilise kõrbe moodi. Tegelikkus on tavalisest kõrbest siiski oluliselt erinev. Lençóis Maranhenses paikneb Amazonase jõgikonna läheduses. Aasta esimesel viiel kuul on piirkonnas väga palju sademeid. Suure sademetehulga tõttu esineb seal omapärane nähtus – magevesi koguneb liivadüünide vahelistesse nõgudesse. Seejuures on vesi liival pikaajaliselt, kuna liivakihi all olev kivimikiht takistab vee kiiret liivast läbi vajumist. Tulemusena tekivad düünidevahelistesse nõgudesse omapärased laguunid, mis võivad olla sinaka, roheka või isegi tumehalli värvitooniga. Kõige veerikkamad on need laguunid juulis ja augustis. Siis võib laguunides vee sügavus küündida 3 meetrini ja suuremateveealade pikkus 900 meetrini.

Sellest, kes liivadüünide vahel elutsevad, loe edasi Reisigurust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles