6 kummalist pulmatraditsiooni laiast maailmast

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bosnias Zhupa piirkonnast pärit traditsiooniline pruudi pulmamaaling.
Bosnias Zhupa piirkonnast pärit traditsiooniline pruudi pulmamaaling. Foto: Armend Nimani / AFP/Scanpix

Kui ühes korralikus Eesti pulmas on täiesti normaalne, et pruut röövitakse keset pidu ära, siis mujal võidakse selle peale nina kirtsutada. Laias maailmas on aga teisigi eriskummalisi pulmatraditsioone, mis meile võivad tunduda mitte lihtsalt pentsikud, vaid suisa ohtlikud.

1. Tumedaks värvimine

Šotimaal vangistavad pruudi ja peigmehe sõbrad paari öö enne pulmi, seovad nad kinni ning «värvivad mustaks.» Pruutpaar kaetakse melassi, tahma ja jahuga ning seejärel peavad nad minema linna mööda ringi kõndima. Kogu protsessi juurde kuulub loomulikult paras kogus märjukest. 

Šoti traditsioonide kohaselt peaks mustaks värvimine hoidma enne abielu kogu kurja paarist eemale. Seda tava järgitakse veel Orkney, Aberdeenshire, Anguse ja Fife piirkonnas, kuid väidetavalt on traditsioon au siss tõusmas ka mujal riigis.

2. Nõude lõhkumine

Sakslased on ütluse «killud toovad õnne» täiesti teisele tasemele viinud. Seetõttu, kui plaanid pulmi sakslasega, ei tasu eelnevalt kaunitesse ja kallitesse nõudesse investeerida.

Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Xinhua / ZUMAPRESS.com/Scanpix

Päev enne pulmi tulevad pruutpaari külalised nende koju ning hakkavad rituaali nimega Polterabend käigus lõhkuma kogu köögis leiduvat keraamikat, potte ning muid purunevaid esemeid, mis vaid näppu satub. Kui kõik esemed on korralikult purustatud, hakatakse koos pruutpaariga pidutsema. 

3. Jalatsite varastamine

Indias on tavaks, et pulmaööl varastavad pruudi perekonna naisliikmed peigmehe jalanõud ära. Seejärel peab peigmehe perekond omakorda peidetud jalatsid leidma. Kui jalanõud jäävad leidmata, peab peigmees neid üritada lunastada raha, maiustuste või muude kingitustega, kuna tal pole lubatud pulmast ilma jalanõudeta lahkuda.

Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Caro / Anke Teschner / Scanpix

Jalatsitevargus sümboliseerib kahe perekonna ühtesulandumist ning näitab, et koos ollakse valmis jagama terve elu kestvat naeru ja õnne.

4. Tualetti minek keelatud

Pulmatraditsioonidest ehk ekstreemseim on Indoneesia Tidongi hõimu poolt praktiseeritav tava. Nimelt ei tohi pruutpaar kolm ööd ja kolm päeva pärast pulmapidu tualettruumi kasutada ning reeglist kinnipidamist valvavad paari sõbrad ja perekond. Et see üldse kuidagi võimalik oleks, piiratakse oluliselt nende joomist ja söömist. 

Traditsiooni kohaselt toob pulmajärgselt kolm ööpäeva tualetist hoidumine õnneliku abielu koos tervete lastega. Kes aga ei suuda vastu pidada ning siiski tualetti külastab, riskib halva õnne, truudusetuse ning tulevaste laste enneaegse surmaga.  

5. Ette nutmine

Hiinas elava Tujia rahva seas leviva kombe kohaselt peab pruut kuu aega enne pulmapidu iga päev ühe tunni nutmisele kulutama. Kümme päeva hiljem ühineb pruudi nutmisega tema ema ning veel kümme päeva hiljem ühineb ka vanaema. Kuu lõpuks ühinevad kõik perekonna naisliikmed nuturituaaliga. 

Sedasorti pulmaeelne nutmine ei ole mõeldud aga kurbuse väljendamiseks. Ühisnutmist korraldatakse solidaarsuse märgiks ning rõõmu väljendamiseks, samal ajal kui pruut valmistub oma uue elu alguseks. Kui pruut ei suuda pisaraid välja meelitada, peetakse seda halvaks näitajaks ning pruut saab kogukonna hukkamõistu osaliseks. Nuturituaal oli eriti populaarne 17. sajandil, kuid paljud Tujia perekonnad praktiseerivad seda endiselt.

6. Pruudi laskmine nooltega

Hiinas elava Yugari rahva seas levib traditsioon, kus peigmees peab kolme noolega laskma oma tulevase pruudi pihta. Õnneks ei ole nooltel teravat nooleotsa, mistõttu arstiabi pole tõenäoliselt pruudil vaja. Pärast nooleviskamist murrab peigmees vibu pooleks, korjab kokku maha kukkunud nooled ja murrab ka need. Traditsiooni kohaselt kindlustab see igavese armastuse.

Põnevad pulmakombed kogus kokku Matador Network.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles