Brexiti ei heiduta: inglased ostavad teadmatusest hoolimata massiliselt suvepuhkuseid Euroopasse (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Dominic Dudley / ZUMAPRESS.com/Scanpix

Iga kümnes täiskasvanu Suurbritannias on ostnud endale juba 2019. aasta suveks puhkuse. Veidi vähem kui pooled neist mõnda Euroopa riiki. Seda, kui lihtne neil reisi teostamine olema saab, on aga Brexiti tõttu veel teadmata.

Suurbritannias asuva Sainsbury panga andmetel on juba ligi 5,6 miljonit britti soetanud järgmiseks suveks oma puhkusereisi, kirjutas Independent.

Nendest 2008 inimese hulgas läbi viidud uuringus selgus, et 49 protsenti neist suundub suvel Euroopasse ning 29 protsenti plaanis puhkuse veeta Suurbritannias. Ülejäänutest kavatseb kaheksa protsenti lennata Põhja-Ameerikasse, seitse protsenti Aasiasse ning viis protsenti Austraaliasse ja Okeaaniasse.

Massiline soov Euroopasse puhkama tulla tuleb hoolimata teadmatusest, mis saab pärast 29. märtsi, kui Suurbritannia ametlikult Euroopa Liidust lahkub.

On endiselt selgusetu, kas Suurbritannia saavutab selleks ajaks Euroopa Liiduga soodsa piirileppe või mitte. Valitsus on juba hakanud valmistuma stsenaariumiks, mis juhtub siis, kui kokkulepet saavutada ei õnnestu ning mil moel see hakkab mõjutama reisimist.

Suurbritannia valitsuse andmetel tähendaks kokkuleppe mittesaavutamine seda, et Brexiti jõustumisel kaotaksid lennufirmad automaatselt õiguse opereerida Suurbritannia ja Euroopa Liidu riikide vahel. Selleks peaks iga lennufirma eraldi lennuloa taotlema.

Briti ametivõimude sõnul sooviksid nemad anda kõigile EL-i lennufirmadele lennuload, kuid ootaksid EL-i riikidelt samasugust käitumist. Seni pole aga Euroopa Liit sellise kokkuleppe võimalust kinnitanud. Kui lennuload jäävad õigel ajal saamata, võivad paljud lennud sootuks toimumata jääda.

Lisaks sellele võis Euroopa Komisjoni poolt välja saadetud ettevalmistavast kirjast välja lugeda, et EL ei hakka enam Suurbritannia lennuturvalisuse süsteemi tunnustama. Praktikas tähendab see seda, et Suurbritanniast tulevad reisijad peaksid EL-i sisenedes uuesti turvaväravatest läbi minema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles