7 kummalist lauakommet laiast maailmast

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: STR / AP/Scanpix

Kui jätad pidevalt toitu järgi või ei ütle pärast söömist aitäh, ei ole sa Hiina ja India kommete kohaselt sugugi mitte ebaviisakas. Loe lähemalt, millised söögilaua kombed on maailma eri paigus tavaks, mis meie kultuuris ehk harjumatu on.

Hiinas ära kunagi taldrikut tühjaks söö

Nii meil kui ka paljudes teistes Läänemaailma riikides on ebaviisakas toitu järgi jätta, kuna see näitab, justkui ei olnud söök piisavalt hea. Hiinas on see aga vastupidi. Kui oled kusagil külas ja sööd taldriku tühjaks, näitad, et roog polnud piisavalt toitev või et võõrustaja oli toiduga kitsi. Hiinas reisides jäta alati veidi toitu taldrikule alles, näitamaks, et söök oli toitev ja rahuldust pakkuv. 

Indias ära toidu eest täna

Indias võib tänamine olla mõningatel juhtudel suisa solvav. «Aitäh» on mõeldud vaid ametlikku konteksti. Kui kukud kedagi igapäevases tavaolukorras tänama, näitad sellega justkui oleks inimene tohutult pingutanud, et sulle heameelt valmistada. See loob vaid kohmetu olukorra. Tegevused nagu toidulauas nõu edasi ulatamine või toidu pakkumine külalisele on lihtsalt osa lähedasest suhtest, mitte millestki, mis vajaks tänusõnu. Kui ütled «aitäh», viitab see sellele, et sinu suhtlus sellega, keda tänasid on pigem formaalne ja mitte sõbralik.

Jaapanis nuudleid süües lurista

Meie kultuuriruumis ei ole pea midagi tüütumat sellest, kui keegi kõrvalistujatest oma toitu valjult matsutades ja luristades sööb. Jaapanis on aga asi vastupidi. Häälekalt süües näitad vaid, et naudid oma toitu tõeliselt. Lisaks sellele, et nuudlite luristamine näitab austust toiduvalmistaja vastu, usutakse ka, et sedasi süües on nuudlite maitse parem ning lubab sööjal kiiremini kuum toit alla kugistada.

Egpituses ära raputa toidule soola

Sedavõrd tavapärane tegevus, nagu toidule soola raputamine on Egiptuses tõeline solvang toiduvalmistajale. Kokk valmistab toidu viisil, et sel oleks kindel maitse. Kui hakkad aga oma maitseaineid ja vürtse lisama, muudad täielikult koka plaanitud maitse ning vihjad sellele, et toit ei ole maitsev. Kui einestad Egiptuses restoranis ja lauas pole soola- ja pipratoosi, ära küsi neid kelnerilt. Veelgi enam tasub seda reeglit silmas pidada kellegi kodus einestades.

Hiinas toob kala ümber pööramine halba õnne

Kui satud Hiinas tervet kala sööma ning soovid seda taldrikul ümber pöörata, et ka teiselt poolt liha mugavalt kätte saada, siis see mõte tuleks Hiinas kohe unustada. Kui pöörad kala ümber, tähendab see, et pöörad ümber ka kala luud. See aga sümboliseerib kellelegi selja keeramist või reetmist. Ka vana kalameeste ebausu kohaselt toob see õnnetust ning võib paadi suisa ümber ajada. Misiganes ebausku sinu võõrustaja õigeks peab, kala ümberpööramist tasub kahtlemata Hiinas vältida. 

Lõuna-Koreas alustab toidulauas söömisega vanim inimene

Lõuna-Koreas ei tohi keegi söömisega alustada enne, kui kõige vanem inimene lauas on hakanud sööma. Samuti on viisakas enne oma kohale istumist oodata, et vanim inimene lauas istuks. 

Ungaris väldi klaaside kokkulöömist

Kui mujal maailmas on ebaviisakas märjukest juua ilma teistega klaase kokku löömata, siis Ungaris võib hoopis klaaside kokkulöömina kaasa tuua pahameele. Selline tava pärineb aastast 1848, kui Austria valitsus surus maha ungarlaste ülestõusu. Austria võimud hukkasid ungarlastest mässajad ning tähistasid seda siis avalikult klaaside kokkuöömisega. Sellest ajast alates hoiduvad paljud ungarlased klaaside kokkulöömisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles