Tel Avivi lennanud Swiss Airi poliitiline kaardiaps ajas iisraellased marru (1)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis Twitterist/ @mattiedegalilee

Šveitsi lennufirma Swiss on saanud kriitika osaliseks, kuna Tel Avivi suundunud lennul ei olnud lennusisesel kaardil esiteks märgitud Tel Avivi ning teiseks oli seal Palestiina küla, mis tehti 1948. aastal maatasa. 

Lennufirma Swiss oli lennusisesel reisijatele suunatud kaardil Iisraeli suurlinna Tel Avivi välja jätnud. Kaardil oli aga hoopis Palestiina küla Al-Shaykh Muwannis, mis hävitati ja hüljati 70 aastat tagasi, kirjutas The Local.

Šveitsi lennufirma on juba 25 aastat lülitanud pool tundi enne Tel Avivi maandumist välja lennusisese kaardi näitamise, kuid seekord lennul LX252 see unustati. Kaart tekitas reisijate seas paraja hämmingu, kuna seal oli peal Palestiina küla, mida enam ammu ei eksisteeri.

Iisraeli-meelne Ameerika mittetulundusühing Stand With Us ei olnud muidugi vaimustunud:

Lennufirma esindaja proovis loomulikult maailma ühte kõige tulisemasse konflikti laskumist vältida. Esindaja ütles väljaandele Blick, et nende lennufirma on poliitiliselt neutraalne ning kaardid teeb neile kolmanda osapoole firma.

1948. aastal hävitatud küla ei oleks pidanud kaardil olema. Täna seisab Al-Shaykh Muwannise küla asemel hoopis Tel Avivi ülikool.

«Me ei tea, mis kriteeriumi järgi kohad kaardil valitakse,» sõnas Swissi esindaja ning lisas, et nad on juba tootjale olukorrast teatanud ning palunud eemaldada paigad, mida enam ei eksisteeri.

Sama lennufirma sattus veel alles hiljuti teisegi poliitilise konflikti keskmesse, kui nende broneerimislehel oli Hongkongil, mis on Hiina autonoomne piirkond, eraldi lipp. Siis survestas Hiina lennufirmat lippu eemaldama.

Lennufirma kaardiäpardus tekitas palju vastukaja, kuid mitte kõik ei ole seetõttu vihased. Palestiina pooldajatele valmistas Swissi kaardisegadus vaid heameelt.

Üks Twitteri kasutajatest kirjutas, et Swiss Air kasutas oma lennul küla, mille sionistid hävitasid läbi etnilise puhastuse. «See on tõeliselt muljet avaldav, kuidas tõde leiab alati viisi, et päevavalgele tulla ning varastele nende kuritegusid meenutada,» säutsus Matthew Minem.  

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles