Las Vegases avati maailma esimene kogemuslik kanepimuuseum

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanepimuuseum Las Vegases
Kanepimuuseum Las Vegases Foto: John Locher / AP/ Scanpix

Värskelt avatud muuseum keskendub nii kanepi ajaloole kui ka kasutusviisidele ning on esimene omataoline terves maailmas.

Muuseum asetseb Las Vegase Neonopolise keskuses ning kannab nime Cannabition, kirjutas Lonely Planet.

Cannabition reklaamib ise end kui «enneolematut võimalust avastada kanepi ajaloolisi, botaanilisi ja tervist ning elustiili puudutavaid aspekte» ning näitus lubab rääkida kanepi lugu läbi kogemusliku, multi-sensoorse elamuse. See tähendab, et külastajate jaoks on väljas interaktiivsed ja kohati üle-elusuurused kanepi kasutamisega seotud esemed, kuid kanepit suitsetada muuseumis siiski ei saa.

Väljapanekul on ka kunst-kanepitaimed.
Väljapanekul on ka kunst-kanepitaimed. Foto: John Locher / AP/Scanpix

Külastajad saavad liikuda läbi kümne erineva ruumi, mis igaüks keskendub kas ühele kanepi tootmise, tarbimise või popkultuuriga seotud aspektile.

Näiteks muuseumi sissepääsu juures on Las Vegase kunstniku Gear Durani loodud 50 meetri kõrgune seinamaaling, mis kirjeldab kanepi olulisemaid hetki ajaloos. 420 on aga «kanepiteejuht,» külastuse alguspunkt, mis kujutab endast kolme ikoonilist numbrit 2,7 meetri kõrguselt, mille otsa saavad külastajad ka ronida.

Foto: John Locher / AP/ Scanpix

Seejärel saab külastaja liikuda edasi Seemne, Kasvatuse, Viljakoristuse, Pilves, Indica ja Sativa nimelistesse ruumidesse. Kõige lõpus on aga Rituaali tuba, kus asub 7,3 meetri kõrgune kanepisuitsetamiseks kasutatava seadme bongi imitatsioon, mis on saanud hellitava nimetuse «bongzilla.»

Bongzilla kanepimuuseumis
Bongzilla kanepimuuseumis Foto: John Locher / AP/ Scanpix

Cannabition pole mitte ainult esimene kanepimuuseum Las Vegases, vaid ka esimene kanepiteemaline kogemuslik muuseum maailmas. Selle algatajaks oli J.J. Walker ning elluviijaks Greg Lombardo, kelle eesmärgiks on eemaldada kanepi kasutamisega seotud stigma. Muuseumis on vanusepiirang ning siseneda on lubatud vaid vähemalt 21-aastastel.

Rohkem infot muuseumi kohta leiab Cannabitioni kodulehelt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles