Dokumentaal: kadunud Malaysia Airlines lennu MH370 viis ookeanipõhja surmaspiraal (2)

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus-Meremaa kuningliku lennuväe (RNZAF) P3 Orion lennuk otsimas 31. märtsil 2014 India ookeani kohal kadunud MH370 lendu.
Uus-Meremaa kuningliku lennuväe (RNZAF) P3 Orion lennuk otsimas 31. märtsil 2014 India ookeani kohal kadunud MH370 lendu. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

8. märtsil 2014 kadus radaritelt Malaysia Airlinesi lennuk Boeing 777 teel Kuala Lumpurist Pekingisse. See on üks suurimaid lennundusmüsteeriume, mis viimastel aastatel on avalikkuse tähelepanu köitnud. Mis lennukist sai?

Ametlik uurimine lõppes maikuus, kuid nüüd paljastatakse värskes teledokumentaalis, mis arvatavalt lennukiga viimastel hetkedel toimus. Seejuures tuuakse ekraanile juhtumi rekonstruktsioon, mis näitab, kuidas lennuk «surmaspiraalis» ookeani kukkus. Saade tuleb ekraanile National Geographicu sarja «Drain the Oceans» osana neljapäeval.

Uurijad usuvad, et lennukil lõppes kütus otsa pärast seda, kui nad India ookeani kohal kuus tundi vales suunas sõitsid ning tagajärjed olid katastroofilised, kirjutab Metro.

Eksperdid räägivad saates, et sellise stsenaariumi korral lõpetab kõigepealt töötamise parempoolne mootor, mis tähendab, et autopiloot oleks painutanud järsult lennukit kompenseerimiseks vasakule. Mõni minut hiljem lõpetas töötamise ka vasakpoolne mootor ja kui alla andis ka autopiloot, keerleski lennuk mere poole, otse hukatusse. Pardal olnud 239 reisijat said selle stsenaariumi kohaselt surma.

Saate tarbeks töötasid filmitegijad koos Austraalia transpordiohutusbürooga ja ametliku MH370 uurimismeeskonnaga. Ühe spekulatsiooni kohaselt kaaperdas lennuki Zaharie Ahmad Shah, kuid selle on uurijad ümber lükanud. Aafrika ranniku lähistelt leiti ka mõningad lennukikere tükid, kuid lennukit ennast pole senini leitud.

Nelja-aastane otsinguperiood on olnud laiahaardelisim lennunduse ajaloos. «Me jääme alati lootma, et ühel päeval me leiame lennuki üles,» ütles Austraalia transpordiminister Michael McCormack, avaldades kaastunnet reisijate omastele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles