Hülgevaatlus Eestis – kus ja kuidas?

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallhülged
Hallhülged Foto: Wild Wonders of Europe / O. Haarberg / Scanpix

Eesti rannavetes võib kohata hallhüljest ja viigerhüljest. Viigerhülged, keda rannarahvas kutsub ka karvakalaks, on väga tundlikud igasuguse reostuse suhtes (müra, mikroplast, mürkained), mistõttu leidub neid pigem Soome lahe Venemaa-poolses osas, kirjutab EASi turismiarenduskeskus.

Parim aeg hülgevaatluseks on kuuldavasti septembrikuu ning just praegu tasub loodushuvilistel planeerida üks tore retk hülgeid vaatama minna.

Hallhüljes on Läänemere suurim imetaja, isasloomade karvkate on seljal pruunikashall, suurte tumedate laikudega, emased on heledamad. Täiskasvanud isaslooma pikkus on üle kahe meetri ja kaal võib ulatada kuni 300 kilogrammini. Emasloomad on väiksemad.

Hoolimata asjaolust, et hallhüljeste arv on viimaste sajandite jooksul oluliselt vähenenud, elab siinseis vetes viimase loenduse andmetel umbes 4000 hallhüljest.

Tavaliselt lesivad hülged kividel või piiluvad veest välja. Tähele on pandud, et nad naudivad muusikat ja hakkavad sellele rõõmsalt kaasa nohistama. Kui lähed hülgeretkele, võid kaasa võtta mõne väiksema muusikariista ning laulda, mille peale nad uudishimulikult ligi tulevad.

Mõned soovitused hülgevaatluseks

Ära mine hüljestele liiga lähedale ning ära sööda neid. Kindlasti ei tohi hülgelesilate juurde minna nende poegimis- ja imetamisperioodil.

Kuna merel on tuulisem ja jahedam kui kaldal, siis pane selga soojemad riided. Kui kardad merehaigust, siis käi läbi apteegist ja võta sisse tablett.

Haara kaasa binokkel, sest lisaks hüljestele on võimalus näha ka tuhandeid linde – kormorane, luiki, kajakaid, isegi kotkast.

Kuhu minna?

Hülgeid saab vaatama minna nii Hiiumaalt, Prangli saarelt, Vilsandil kui ka Kolga lahe saarestikus. Organiseeritud hülgematkad nendesse piirkondadesse leiab SIIT.

Kui soovid omal käel hülgeid vaatama minna, tasub mõnele eelnimetatud saarele sõita ning kohalikelt kaluritelt või meremeestelt nõu küsida. Just nemad teavad tihtipeale just neid kõige paremaid hülgevaatluspunkte, samuti oskavad nad aidata sõiduvahendi leidmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles