Kõrgetele väliskülalistele soomlaste kohv ei meki (8)

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron Soome visiidil koos president Sauli Niinistoga kohvi joomas, mis hiljem palju kõneainet tekitas.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron Soome visiidil koos president Sauli Niinistoga kohvi joomas, mis hiljem palju kõneainet tekitas. Foto: LEHTIKUVA / REUTERS/ Scanpix

Soomlased on oma tugeva kohvijoomiskultuuri üle uhked, kuid tundub, et välismaalastele põhjanaabrite kohv siiski ei meki.

Soome väljaanne Kaleva on täheldanud, et paljud väliskülalised on soomlaste kohvi ära põlanud, kirjutas Yle.fi.

Helsingi üks tuntumaid  kohvijoomiskohti on lõunasadama juures oleval turuväljakul. Just seal serveeriti kohvi ka visiidil olnud Prantsusmaa president Emmanuel Macronile, kes soomlaste tehtud kosutavat jooki aga ei hinnanud.

Hiljuti Oulut külastanud Monaco prints Albert aga käitus samamoodi ning põlgas samuti soomlaste kohvi ära, mis on pannud soomlased küsima, kas nende joogil on ehk midagi viga.

Mõned aastad tagasi teatas Rahvusvaheline Kohviorganisatsioon, et just Soomes tarbitakse inimese kohta kõige rohkem kohvi maailmas, nimelt tarbivad põhjanaabrid tervelt kümme kilo kohvi inimese kohta aastas. 

Rohkem kui 80 protsenti Soomes tarbitavast kohvist on aromaatne kergelt röstitud kohv, mida tarbitakse enamasti filtrikohvina.

Soome toidu- ja joogitööstuse liidu juht Marleena Tanhuanpää sõnas, et soomlastel on tohutult tugev kohvikultuur ning nad peaksid olema uhked viisi üle, kuidas nad kohvi naudivad ja tarbivad. 

«Kui üldse keegi, siis soomlased peaksid julgema rääkida kohvist, kuna me joome seda nii palju ja see kuulub meie toidukultuuri juurde,» sõnas Tanhuanpää ning lisas, et kohv on osa soomlaste igapäevaelust ja ka pidupäevadest.

«Soome impordib kõrgeima kvaliteediga toormaterjali, mida kasutatakse meie kohvi röstimisel,» sõnas ta.

Soome kohvi ja kohviettevõtluse raamatute autor Petri Nieminen ütles Kalevale, et hea ja halva kohvi definitsioon on subjektiivne. Kuigi soomlaste kohvikultuur on arenenud ja traditsioone austanud, on siiski veel nii mõndagi, mida neil oleks õppida. 

«Kuigi kohvi kvaliteet Soomes on samal tasemel või isegi parem, ei ole meie operatiivne kultuur sama hea. Itaalia ja Prantsusmaa kohvikutes toimetavad nad ikka äärmise hoolega,» lisas Nieminen.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles