Reisiekspert soovitab: 7 toitu, mida reisil olles võiks vältida

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske salat
Värske salat Foto: Caro / Hoffmann / Scanpix

Kuigi kõik teavad, et eksootilistesse piirkondadesse reisides ei tohiks juua kraanivett, kiputakse jahedat jooki tellides unustama, et jääkuubikud on alati tehtud just kraaniveest. Lisaks jääkuubikute vältimisele on veel mitmeid toiduaineid, mida reisimisel tuleks oma tervise huvides vältida.

Pea terve maailma läbi rännanud austraallasest tervise ja toitumisnõustaja Anna Block on korduvalt reisil olles toidu tõttu haigestunud. Seetõttu oskab ta nüüd ise probleeme tekitavaid toiduaineid vältida ning teistelegi näpunäiteid jagada, kirjutas news.com.au. 

Lisaks toiduga ettevaatlik olemisele soovitab Block ka enne reisi Maailma Terviseorganisatsiooni WHO ja erinevate nakkuskliinikute lehekülgi jälgida, et olla teadlik ka sihtkohapiirkonnas levivatest haigustest. 

Seitse toitu, mida kahtlemata tasub vältida: 

1. Kraanivesi (eriti just arengumaades ja eksootilistes riikides nagu Tai)

Arengumaades võib kraanivee sees leiduda nii kõhtu ärritavaid baktereid, parasiite ning ka viiruseid, millega meie organism harjunud pole. Seetõttu võib kraanivee joojat tabada paremal juhul kõhulahtisus, krambid või kõhukinnisus, kuid halvimal juhul suisa hepatiit või koolera. Seetõttu on kindlam kraanivett täielikult vältida ning eelistada pudelivett.     

2. Värske salat

Värsket salatit, kus on spinati või jääsalati lehed, tasub eksootilisemates paikades nagu Bali, vältida isegi usaldusväärsetes hotellides ja restoranides. Seda seetõttu, et salatit on enamasti pestud kraaniveega ning baktereid sisaldada võiv vesi jääb salatikurdude vahele. Kui soovid siiski värsket tarbida, eelista puuvilju ja köögivilju, mida saab koorida.

3. Imporditud toit

Kohaliku toidu tarbimine on võti kõige värskema toiduni. Kui oled rannikust sadu kilomeetreid eemal, ei tasu restoranis mereande tarbida. Proovi hoopis kohalikke toite, külasta turgusid ning uuri, mis toitu tarbivad kohalikud elanikud.

4. Külmad lihavaagnad

Hotelli hommikusöögilauas on lihtne pea kaotada ning kõigel pakutaval hea maitsta lasta. Mitu tundi laual seisnud külma lihavaagnasse tuleks aga suhtuda ettevaatusega. Kuna sa ei tea, kui pikalt liha juba seisnud on, võib see eriti soojemates riikides kiirelt roiskuda. Turvalisem on sellest hoopiski hoiduda.

5. Jääkuubikud

Palavas kliimas ei ole midagi paremat karastavast joogist jääkuubikutega. Tasub aga meeles pidada, et jääkuubikud on tehtud kraaniveest. Kui sa ei usalda juua selle riigi kraanivett, keeldu ka baarides ja restoranides alati jääkuubikutest joogi sees.

6. Pooltoores keedumuna

Hommikusööki süües väldi pooltoorest keedumuna ning vali alati kõvaks keedetud või praetud muna. Kuna pooltoores muna võib sisaldada salmonella bakterit, tasub reisil olles riski vähendada ning alati korralikult läbiküpsetatud versioon valida.

7. Pooltoores liha

Paljudes kultuurides süüakse liha kas pooltoorelt või ilma igasuguse küpsetamiseta. Kui tõesti kuidagi küpsetamata liha söömist vältida ei taha ning soovid ilmtingimata kõiki kohalikke toite proovida, osta neid vähemalt kohtadest, kus näed kohalikke inimesi seda sama toitu söömas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles