See suurlinn on peagi üleni maa pealt kadunud

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakarta
Jakarta Foto: Pixabay

Linnas elab 10 miljonit inimest, kes kõik on ohus - teadlaste hinnangul võib aastaks 2050 olla see linn täielikult vee alla vajunud.

Tegemist on Indoneesia pealinna Jakartaga, mis asub soisel alal, Jaava mere ääres. Jakartast voolab läbi 13 erinevat jõge, seega ei tule ilmselt üllatusena, et üleujutused on seal pidevalt probleemiks. Ekspertide sõnul lähevad asjad aga aina hullemaks ning asi pole ainult üleujutustes - massiivne linn ka lihtsalt sõna otseses mõttes aina vajub.

«See, et Jakarta vajub potentsiaalselt maa alla, pole mingi naljaasi,» ütleb Heri Andreas, kes on Jakarta pinnast viimased 20 aastat Bandungi tehnoloogiainstituudis jälginud. «Kui me vaatame oma ennustusi, siis aastaks 2050 on 95 protsenti Põhja-Jakartast uppunud.»

Ning protsessid juba käivad - kümne aastaga on Jakarta 2,5 meetrit sügavamale vajunud ning mõnedes piirkondades jätkub vaje 25 cm aastas, mis on kaks korda rohkem, kui maailmas keskmiselt megalinnad vajuvad.

Jakarta elanikud on aga omandanud olukorra osas fatalistliku suhtumise. «Siin elamine on risk,» vahendab MSN linnaelanik Sophia Fortuna sõnu. «Kõik inimesed siin on selle riskiga arvestanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles