Ekspert annab nõu: 5 olulist asja, millest lapsega reisides kinni pidada

Reisile.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Koos väikelapsega välisriiki puhkama reisides, eriti just esimesel korral, võib tekkida mitmeid küsimusi ja probleeme. Kuidas hoolitseda puhkusel laste turvalisuse ja tervise eest?

1. Teekond on sama oluline kui sihtkoht

Sihtkohta ja hotelli valides tasub rohkem keskenduda teekonnale ehk vaadata, kas tegemist on otselennuga, millised on väljumis- ja saabumisajad ning kui kaugele ja millega tuleb lennujaamast edasi sõita, annab nõu reisikorraldaja Kidy Tour partnersuhete juht Hille Kibits. See on eriti tähtis väikelastega reisides, sest pikk teekond väsitab neid rohkeim kui täiskasvanuid. Kui peate tegema mitu vahemaandumist, siis proovige neid planeerida ohututesse riikidesse ja päevasele ajale.

Sama oluline on hotelli valides vaadata, kas see on lastele kohandatud või kehtib seal vanusepiirang. Näiteks Türgi kuurortides on perepuhkust pakkuvates hotellides enamik töötajaid valmis igakülgset abi pakkuma ning küsimuste või mis tahes probleemide tekkimise korral saab pöörduda reisikorraldaja kohaliku giidi poole, kes vajadusel leiab arsti või muu vajaliku spetsialisti. Hotellide kohta saab infot nii kodulehelt, reisikorraldajalt kui ka netifoorumitest, kus teised puhkajad kogemusi jagavad.

Enne puhkusele sõitmist küsige nõu oma lastearstilt või apteekrilt – nemad teavad kõige paremini, milliseid vahendeid või ravimeid võib teie lasel puhkusel vaja minna. Samuti tasub konsulteerida kindlustuseksperdiga, kes saab teie perele parima tervisekindlustuse pakkuda ja aidata nii ootamatuid lisakulusid vältida.

2. Laste dokumendid

Esimese asjana peaks kindlasti kontrollima, kui kaua lapse reisidokument kehtib. Seda võiks teha esimesel võimalusel ehk reisi broneerides, sest uue dokumendi taotlemisele kulub kuni kaks nädalat. Kui reisite riiki, kus te pole varem lastega käinud, uurige kindlasti järgi, milliseid dokumente lastelt nõutakse. Välisministeerium soovitab seda kõigepealt küsida sihtkoha riigi esindusest.

Kui lapsega reisib keegi, kes ei ole lapse seaduslik hooldaja, siis peab lisaks lapse dokumendile olema kaasas ka vanemate ühine nõusolek. Sama nõue kehtib ka juhul, kui lapsega reisib ainult üks vanem. Millises vormis ja milliste kinnitustega (nt notari) dokument olema peab, tuleb uurida sellest riigist, kuhu reisitakse või milliseid riike sihtkohta jõudmiseks läbitakse.

3. Jälgige, mida teie laps teeb

Kuigi perepuhkust pakkuvates hotellides rakendatakse laste turvameetmeid, vastutavad ka lapsevanemad ise selle eest, et lapsega midagi ei juhtuks. Pidage meeles, et hotelli territooriumil ja sellest väljapool kehtivad samad ohutuseeskirjad nagu koduski, kuid lapsed on uues põnevas ümbruses tavalisest uudishimulikumad ja seepärast ka vähem ettevaatlikud. Rääkige nendega kannatlikult ja selgitage, et võõras keeles rääkivad inimesed võivad küll sõbralikud olla, aga kellegagi kaasa minna ei tohi ja abi saab hotelli vormiriietuses töötajatelt.

Et väike laps võõras kohas ja suurel hotelliterritooriumil ära ei eksiks, on otstarbekas panna talle kontaktandmetega käevõru. Kui see pole võimalik, kirjutage oma telefoninumber veekindla vildikaga talle käe peale ja õpetage, kellele ja millal seda näidata.

Kui lähete ujuma, siis vaadake, mis värvi lipuga on rand tähistatud, mis ajal töötab vetelpääste ja kus on päästerõngas. Need on kõik olulised asjad, millele juba saabudes tähelepanu pöörata.

On ka hotelle, kus pakutakse lapse jälgimise teenust. Tänu sellele saate teda reaalajas jälgida hotelli televiisorist või nutitelefoni laaditud rakenduse abil. Seda võimalust tasub uurida juba enne reisi.

4. See ei ole Eesti päike

Türgi, Egiptuse või teiste soojade maade päike ei ole nii leebe kui koduses Eestis. Lisaks sellele ollakse soojamaa puhkusel rohkem õues kui tavaliselt kodus ja see tähendab ka suuremat kogust päikest. Varuge piisavalt päikesekaitsevahendeid – päikesekreemi, peakatteid, päiksepõletust leevendavaid vahendeid ning jälgige ka, et lapsed veedaksid suurema osa ajast varjus. Sama oluline on ka see, et lapsed piisavalt vett jooksid. Lõunamaa intensiivne kuumus mõjub teisiti kui kodune suvepäike – ei ole harv, kui lapsel on kogu päev hea enesetunne, kuid kuumarabanduse sümptomid (iiveldus, peapööritus) võivad avalduda alles õhtul. Soovitame välja selgitada, kas teie valitud hotellis on päikesekattega lastebassein, kas, kus ja mis aegadel on esmaabi kättesaadav ning milline on UV tase puhkuse ajal.

5. Jälgige lapse toitumist

Tavaliselt pakuvad perepuhkuseks mõeldud hotellid väga laia toiduvalikut. Lastele on koostatud erimenüü, milles leidub roogasid ka eriti valivatele mudilastele. Kuid lapsevanemad peavad neile toidu valikul abiks olema ja hoolitsema, et laste toit oleks tasakaalustatud. Soovitame valida rohkem värskeid puu- ja köögivilju. Teravamaitselised või ebatavalised road ning suur maiustuste kogus võivad põhjustada lastel seedehäireid.

Lapse hügieeni eest tuleb hoolt kanda rohkem kui kodus. Nagu ikka, tuleb enne sööki pesta käed ja söögi ajal loomi mitte paitada ega sööta, kuid tähelepanelik tasub olla ka kraanivee joomisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles