Kaaspiloot suitsetas kokpitis ja seadis reisijate elu ohtu

Agaate Antson
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Air China lennuk
Air China lennuk Foto: REGIS DUVIGNAU / REUTERS/ Scanpix

Möödunud teisipäeval langes Air China lennukis õhurõhk ning hapnikutase, mistõttu lennuk pidi kiirelt laskuma. Olukorra põhjustas kaaspiloodi ehk esimese ohvitseri ränk eksimus.

Air China lennuk 153 reisija ja üheksa meeskonnaliikmega pardal oli teel Hongkongist Daliani, kui äkitselt hakkas kabiinis langema õhurõhk ja hapnikutase, kirjutas Travel+Leisure.

Selgus, et selle põhjuseks oli esimese ohvitseri suitsetamiskirg, nimelt hakkas ta kokpitis e-sigaretti suitsetama.

«Suits liikus reisijate kabiini ning teatud õhukonditsioneer lülitus ilma kaptenile märguannet andmata välja, mille tulemusena ei olnud kabiinis piisavalt hapnikku,» selgitas lennuturvalisuse ameti esindaja Qiao Yibin.

Hiina Tsiiviillennunduse Administratsiooni (CAAC) vanemohvitseri sõnul oli suitsetav kaaspiloot proovinud välja lülitada lennuki õhuringlussüsteemi, et vältida suitsu levimist kabiini. Kogemata lülitas ta välja aga hoopis õhukonditsioneeri.

See liigutus põhjutas lennuki süsteemis häire ning automaatselt langesid alla hapnikumaskid. See omakorda sundis piloote kiirelt laskuma, tervelt kuus kilomeetrit vähem kui üheksa minuti jooksul, et õhurõhku kabiinis taastada.

Pärast laskumist suutis meeskond õhukonditsioneeri taaskäivitada ning lennuki õhurõhk taastus. Seejärel liikus lennuk taas tavapärasele lennukõrgusele ning jätkas lendu.

«Ma ei mõelnud sellest siis väga palju— me ei teadnud mis toimub ja tundus, et lennusaatjad ka mitte,» rääkis lennukis olnud reisija Hoby Sun. Ta lisas, et ta ei saanud küll füüsiliselt viga, aga psüühiline mõju on endiselt tunda. «Kui sulgen silmad, näen endiselt hapnikumaske enda ees rippumas,» sõnas reisija.

Air China ei ole veel ametlikku teadet välja saatnud, kuid Hiinas populaarsel sotsiaalmeedia kanalil Weibo teatas lennufirma, et neil on juhtunu suhtes nulltolerants.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles